Docenten, VO

Een motorvakantie en toch werken. De zomervakantie van een docent. (10)

Door Jeroen Clemens,
docent Nederlands op Helen Parkhurst in Almere

Jeroen en the art of motorcycle maintenance

Ik schrijf dit op weg van Stockholm naar Turku, Finland aan boord van een grote boot. Deze oversteek duurt een hele dag, dus tijd genoeg om te schrijven. Ik reis op de motor van Nederland via Duitsland, Denemarken en Zweden naar Turku, waar ik naar een conferentie ga. Ik ga vaak naar conferenties in de zomer en, als het kan, op de motor, alleen.

De conferentie in Turku is de 17th Nordic Literacy Conference, georganiseerd door de FINRA (Finnish International Reading Association. FINRA is lid van de IDEC een Europees overleg van 25 landen die zich bezighouden met geletterdheid . Ik doe al sinds de jaren ’90 mee aan dat overleg. Om het jaar is er een European Literacy Conference en in het andere jaar een regionale conferentie. Ik help met de organisatie en hou vaak een workshop. Hoe verhoudt zich dit met vakantie? Dit is toch werk? En waarom niet vliegen?

Ik werk al meer dan 35 jaar in het onderwijs. Op dit moment heb ik drie petten op. Ten eerste ben ik twee dagen per week leraar Nederlands in de bovenbouw vwo, op Helen Parkhurst in Almere. De tweede pet is die van onderzoeker naar onlinegeletterdheid.

Wat vraagt het feit dat het gebruiken van informatie en de communicatie nu voornamelijk online plaatsvindt van de leerling en van de leraar.

Kan de leerling hier goed mee omgaan, moeten we hier aandacht aan besteden, past ons curriculum hierbij en hoe kunnen we hier nu al mee aan de gang? Dit onderzoek ik. De derde pet is die van freelanceconsultant. Ik werk in opdracht met scholen en docenten waarbij we samen onderwijs in onlinegeletterdheid ontwerpen en onderzoeken. Ik geef ook workshops en lezingen en ben lid van de Commissie Mediawijsheid van de Raad van Cultuur. De drie activiteiten, lesgeven, onderzoeken en consultancy zijn sterk met elkaar verbonden en dat wil ik ook. Zie meer info op http://jeroenclemens.nl

Eigenlijk heb ik alleen vakantie van school, de andere activiteiten gaan gewoon door, want daarvan beslis ik zelf wat ik wanneer doe. Ik heb in de zomer meer tijd om artikelen te schrijven, mijn weblog bij te werken, nieuwe klussen voor te bereiden en naar conferenties te gaan. De drie soorten werk wisselen elkaar af en ik ben hierdoor in juli niet zo uitgeput dat ik vakantie nodig heb. Maar even geen vast rooster en piekbelastingen rond toetsweken en examens is wel heel prettig. Dit is echt het vacare (leeg zijn van). Maar ik ga door met werken tijdens de zomerstop, in eigen tempo.

Ik reis vaak op de motor, relatief ‘slow’, vergeleken met vliegen. De titel van deze blog refereert aan het boek van Robert Pirsig Zen and the art of motor maintenance. Hij maakt een motorreis met zijn zoontje en denkt na over het leven. Zijn idee is dat motorrijders te verdelen zijn in twee groepen: mensen die verstand hebben van motoren en hun plezier halen uit techniek en mensen die van motorrijden houden omdat het heel ontspannend is en veel ruimte geeft tot filosoferen. Ik ben van de laatste soort. Ik ontspan door te rijden. Op de motor is veel ZEN, je hoofd is leeg maar je zintuigen staan op scherp. Als je per motor reist, kan je geen gesprekken voeren met iemand, zoals in de auto, en dat is een voordeel bij denken. Als je een extraverte kletsmajoor bent, niet natuurlijk. En ook, het rijden is geen intellectuele uitdaging, en dat ontspant het hoofd en daar maak je al zo veel gebruik van gedurende het jaar. En het geeft een heel andere kick dan een heel goede les geven of mooie ontdekking doen.

Vanaf morgen weer een meeting met de club en een conferentie met heel veel mensen en een workshop houden en sessies voorzitten. Dan moet het hoofd weer in een andere stand. Never a boring moment.

De verschillende werkzaamheden lopen door elkaar en dat vind ik prettig. In een deel van de zomervakantie kan ik ontspannen door te rijden en inspannen door naar een conferentie te gaan, en ik vind dit een goede combinatie. Ik zou me niet kunnen ontspannen door niet met werk bezig te zijn. Maar ik heb geluk door heel afwisselend werk te hebben. Even geen rooster in de vakantie dat door anderen is gemaakt is wel fijn. Verder maak ik mijn eigen rooster, ook in de zomer. En ik ben wel een heel sociale jongen om dat maar even te benadrukken. Maar niet altijd en ook niet de hele vakantie. Over twee weken ben ik weer thuis en dan zijn geliefden weer aan de beurt. En het eind van de maand ook weer de school, voor twee dagen.

Geef een reactie

14 − 10 =