Bloggen, Docenten, PO

De docent en zijn leeslijst… hoera, lezen!

Wat lezen docenten?  In de reeks  ‘De docent en zijn leeslijst’ vertelt  een docent over zijn of haar favoriete boeken. Vandaag de laatste bijdrage.

Door Inger van de Water

Lezen, ik ben er dol op. De laatste jaren ben ik steeds meer gaan lezen voor mijn werk. Veel onderwijsliteratuur, maar ook een flinke stapel kinderboeken. Afgelopen jaar deed ik mee aan de Boekenbingo van juf Sanne en moest daarvoor 60 boeken lezen. Aan sommige boeken begon ik vol enthousiasme, maar er zaten ook boeken bij waar ik met frisse tegenzin aan begon. Eén van die boeken was De Outsiders van John Flanagan. Een boek met een kaft die me niet aansprak en de tekst op de achterkant gaf me ook niet het idee dat ik het boek leuk zou gaan vinden. Dat viel echter ontzettend mee. Wat een geweldig boek en wat wilde ik graag het vervolg lezen. In de afgelopen zomervakantie had ik daar eindelijk tijd voor.

Na een drukke afsluiting van het schooljaar, onder andere omdat ik na de zomervakantie aan een nieuwe baan ben begonnen, was het eindelijk zomervakantie en had ik de tijd en de rust weer om te lezen. Gelukkig kan ik reserveren bij de bibliotheek en lag aan het einde van de zomervakantie De Indringers voor me klaar in de kast met gereserveerde boeken. Hoera, lezen!!!

Ik vind een boek pas echt een goed boek als ik tijdens het lezen het verhaal voor me zie en de wereld om me heen vergeet.

De Indringers is het vervolg op De Outsiders en gaat ook meteen verder waar het vorige verhaal gebleven is. Ik zat binnen vijf minuten weer helemaal in het verhaal en waande me in de zeeën rondom Skandia waar ik met Hal en zijn vrienden op hun schip zat. Samen op avontuur om de Andomal terug te halen die tijdens hun wacht veroverd was door piraten.

Waarom dit boek nou voor mij het indrukwekkendste boek was van de zomervakantie is niet lastig uit te leggen. Ik vind een boek pas echt een goed boek als ik tijdens het lezen het verhaal voor me zie en de wereld om me heen vergeet. Eten en drinken zijn ineens een stuk minder belangrijk op zo’n moment. Verder deed dit boek me weer beseffen hoe fijn het is om te lezen voor mijn eigen plezier. Een verhaal verslinden en balen dat de laatste bladzijde nadert, omdat je niet wil dat het verhaal afgelopen is. De Indringers had het allemaal in zich.

Voor mijn omgeving was ik wat minder gezellig tijdens het lezen van dit boek. Koken, schoonmaken, praten en gezellig doen … dat zat er even niet in. Ik moest en zou weten hoe het boek af zou lopen. Maar uiteindelijk was het einde eigenlijk een lichte teleurstelling. Het liep zo anders af dan ik verwacht had. Dit is natuurlijk een groot compliment voor de schrijver. Het is ontzettend knap om je lezers zo lang te kunnen laten denken dat het verhaal een bepaalde kant op gaat en dan pas op de laatste paar bladzijden het verhaal anders te laten eindigen.

Ik heb tijdens de rest van de zomervakantie nog vaak gebaald van dit boek, maar juist daarom was dit het boek dat mij na de afgelopen zomervakantie het meest is bijgebleven . Afgelopen vrijdag kreeg ik een mailtje van de bibliotheek waarin stond dat deel 3 op me ligt te wachten. Nu mezelf maar inhouden om het deze vrijdag pas te gaan halen, want anders vrees ik voor mijn nachtrust.

ingerInger van de Water is leerkracht po en zij geeft dit schooljaar les aan groep 7 en 8.  Zij is in 2008 afgestudeerd aan de Marnix Academie in Utrecht. Daarna volgde zij de opleiding vakbekwaam leerkracht bewegingsonderwijs en  de master SEN.

De website van Inger van de Water

Geef een reactie

+ 1 = 10

Translate »