Bloggen, PO, VO

Een nieuwe lichting onderwijsbloggers

Regelmatig besteden  we in Komenskypost aandacht aan interessante edublogs.  Deze keer de spotlights op drie  docenten die  sinds een jaar actief zijn als blogger.

Hans Willems is een uitzondering, want mannelijke po-docenten die in het speciaal primair onderwijs werken en bloggen zijn een zeldzaamheid. Sinds een jaar houdt hij een blog bij over wetenswaardigheden in zijn groep 6A-7 van het Palet in Boxmeer.  Inmiddels maakt hij gebruik van de bapo en behoort daarmee tot de ‘oudere’ generatie, maar wel tot de categorie die het nieuwe niet schuwt. Fijn dat Hans Willems ons een kijkje gunt in zijn klas, zoals zijn bezoek aan de kerststallen van Kees Thijssen. SBS maakte een opname in het klooster van Boxmeer waar de kerststallen tentoongesteld werden. Ook is er aandacht voor de verjaardagen van de leerlingen. Soms maakt een leerling de overstap naar een andere school, zoals Ilham. Mooi om te zien hoeveel aandacht de leraar hieraan schenkt. Zelfs een memoryspel was speciaal voor haar gemaakt. Zie zijn blog. 

Dan is er de blog van Iris Driessen, docente Nederlands bij het Hyperion Lyceum. Via een bericht op Facebook van Henk ter Haar werd ik opmerkzaam op haar blog. Iris schrijft sinds eind 2016 een blog ‘Meer dan een juf‘ met verhalen over school. Zelf schrijft ze over haar blog “Ik probeer ver uit de buurt te blijven van clichés.  Maar sommige verhalen zijn te mooi om niet te vertellen. En daar mag dan best een cliché  tussen zitten.” Haar blog over werkdruk werd ook via Twitter vele malen geretweet.  Iris heeft helemaal geen last van werkdruk, eerder van collega’s die daarover klagen . Vervolgens somt ze een reeks positieve zaken van onderwijs op.  Maar… eerlijk is eerlijk “Wellicht heb ik geluk; mijn schoolleiding geeft mij de ruimte en vertrouwt op mijn professionaliteit.” Eigenlijk hoef ik over haar blog weinig te schrijven, want als je eenmaal begint met lezen dan blijf je lezen. Dat zegt genoeg.

Arjan van Essen is docent op het Driestar College, afdeling vmbo. Hij is gastblogger op KomenskyPost en schrijft ook sinds een jaar een blog. Zelf zegt hij: “Ik schrijf over leven en dood. En alles er tussen in. Soms over God, soms niet.”  Arjan schrijft gedichten, zoals het aangrijpende ‘Rust zacht Madelon’ en verhalen uit de onderwijspraktijk. Zijn laatste bijdrage is hilarisch en gaat over het  bezorgen of liever niet bezorgen van kerstwensen door enkele leerlingen van zijn mentorklas.  Arjan wordt verrast door een ontvanger met de mededeling dat er een pakket kaarten op één adres door de bus geduwd is. Hoe de daders opgespoord werden? Lees zijn blog.

 

Ankie Cuijpers

 

  1. Goed om te zien dat er mensen zijn die bloggen over het onderwijs, het is belangrijk om kennis en ervaringen te delen!

  2. Hans en Iris staan in mijn overzicht, maar Arjan nog niet!
    Als hij zich aanmeldt kan hij ook de felbegeerde #Edubloggers badge gaan voeren op zijn weblog!

    • Ankie

      Dank Willem. Dat had ik al gedaan, maar het is uiteraard aan Arjan of hij dat wil.

Geef een reactie

95 − = 87

Translate »