Aruba, VO

Examenontbijt en -meditatie op school!

De eindexamens staan weer voor de deur. Ook hier op Aruba krijgen alle leerlingen de Nederlandse eindexamens (op een aantal vakken na, zoals geschiedenis). Dit jaar heb ik hier voor het eerst havo 5-klassen lesgegeven. Wat me afgelopen jaar opviel was de gedrevenheid waarmee de leerlingen begonnen. Helaas was daar bij de meerderheid de afgelopen weken weinig meer van over. De laatste periode heb ik vaak maar aan tien van de dertig leerlingen lesgegeven.

Examenstresstraining

Daar kun je veel negatiefs over zeggen, maar dat ga ik niet doen. Ik wil me focussen op wat we als school dit jaar voor de eindexamenklassen hebben betekend. Naar aanleiding van een paar zorgwekkende gesprekken met eindexamenleerlingen hebben we met drie collega’s besloten eindexamenstresstraining te geven. In vijf middagen (verspreid over 5 weken) hebben we verschillende onderwerpen behandeld: ‘Planning’, ‘Leren leren’, ‘Examenstress’, ‘Voeding en rust’ en ‘Wat te doen op de dag voor en de dag van het examen’ planning-trainingen-poster-page-0

 

De middagen zaten de ene keer voller dan de andere keer. Maar belangrijker: alle leerlingen die er zaten, hebben we iets kunnen leren. Na afloop hebben we ze gevraagd of ze er iets aan hadden gehad. Iedere leerling kon meerdere punten noemen waarbij de ogen waren geopend. Simpele dingen zoals ritme, het maken van een planning en op tijd naar bed, zijn voor sommige leerlingen niet vanzelfsprekend. Het is de bedoeling dat de modules die we ontwikkeld hebben, volgend jaar door alle havo 5-mentoren in de mentoruren worden gegeven.

Examenontbijt

eindexamens-2019Naar aanleiding van de middag over ‘Voeding en rust’ hebben we besloten om op school een speciaal examenontbijt te organiseren. We kwamen er namelijk achter dat veel leerlingen niet ontbijten voordat ze naar school gaan. En áls ze al ontbijten, dan is dat vaak niet heel gezond (pastechi met Malta). En dus kunnen leerlingen iedere ochtend voor hun eindexamen op school een gezond ontbijt krijgen. Dankzij de lokale supermarkt, bakker, fruitwinkel en de subsidie die mijn stagiaire Arne Willems kreeg, hebben we het voor elkaar gekregen dat het ontbijt vrijwel gratis is. Fantastisch om te zien dat iedereen zijn steentje bij wil dragen. Arubaanse gezinnen hebben helaas vaak niet genoeg geld voor het kopen van een gezond ontbijt.

Examenmeditatie

Daarnaast bieden we alle leerlingen de mogelijkheid om voor hun examen te mediteren. In onze bibliotheek hebben we een speciale ruimte die we gaan gebruiken voor de meditatie. Mijn collega Daniëlle Kole heeft hier veel ervaring mee en zal de meditaties begeleiden. Tijdens de bijeenkomst hebben we met de klas gemediteerd en na afloop gaven leerlingen zelf aan dat ze dit graag voor het examen zouden willen doen. Natuurlijk hebben we hen ook op de app Headspace gewezen, sommigen van hen gaven achteraf aan dat ze het een hele fijne app vinden.
Al met al proberen wij ervoor te zorgen dat onze leerlingen zo goed mogelijk het eindexamen ingaan. De rest moeten ze echt zelf doen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat met een goed gevulde maag en een rustige diepe ademhaling helemaal goedkomt.

arnoud-kuijpersArnoud Kuijpers

werd in 2015 uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Hij publiceerde op KomenskyPost al eerder veel gelezen artikelen over onderwijs, integratie en het leven op Aruba, waar hij samen met zijn vriendin sinds vorig jaar woont en werkt.

www.youtube.com/watch?v=oQAOkaj8C0s&t=12s

(C) foto Arnoud Kuijpers, KomenskyPost 2019

  1. Roger

    Wat gaaf! Erg benieuwd naar de specifieke inhoud van de workshop en hoe jullie het mediteren hebben aangepakt, zou er graag meer info over willen als dit mogelijk is.

Geef een reactie

29 − = 28

Translate »