Vrijwel alle educatieve uitgeverijen hebben hun materialen opengezet voor thuis, zo meldt Dr. Kees Vernooy, expert in leesonderwijs. Hij maakte voor zijn nieuwsbrief een overzicht dat gericht is op het omgaan van scholen met het lesgeven aan de leerlingen thuis. Hierbij de waardevolle info uit de nieuwsbrief van Kees Vernooy die wij mochten overnemen.
Ik hoor vooral van scholen die met SNAPPET werken dat ze het makkelijk vinden dit programma voor thuis in te zetten. Leraren kunnen namelijk zien wat kinderen thuis doen c.q. bij problemen feedback geven. Voor meer info:
Daarnaast zijn scholen enthousiast over de inzet van uitgeverijen als Zwijsen en Delubas. De scholen voelen zich door deze uitgeverijen echt geholpen, omdat ze concreet oefenmateriaal krijgen en niet zogenaamde stappenplannen waarbij men vervolgens alles zelf moet uitzoeken. Zo kunnen de leerlingen met het verstrekte oefenmateriaal thuis doorgaan met Veilig Leren Lezen, KIM en Estafette 3. Voor Estafette 2 heeft Zwijsen de Leestrainer opengesteld, zodat men daarvan ook gebruik kan maken. Zwijsen is ook druk bezig om voor taal en rekenen lessen klaar te zetten.
Voor meer info de volgende links:
. https://www.delubas.nl/nieuws/afstandsonderwijs/
. https://www.zwijsen.nl/in/thuislessen
. https://www.zwijsen.nl/inspiratie/thuis-door-corona-leerlingen-lezen-veilig-door
. https://www.uitgeverijzwijsen.be/oefenbundels
In verband met het coronavirus hebben de meeste uitgevers materialen van methodes nu opengezet. Ik denk dan aan:
Malmberg.
Per methode en per groep heeft Malmberg lesmateriaal klaargezet.
Rekenen
Taal
Aanvankelijk lezen
Voortgezet lezen
Voor meer info:
. Van In
Heeft verschillende methoden opengezet. Voor meer info:
. Muiswerk
Basis- en middelbare scholen kunnen nu via Muiswerk Flexi en Numo een gratis licentie aanvragen, waarmee ze leerlingen toegang tot een online leeromgeving kunnen bieden tot het eind van het schooljaar. Voor de niveaus van groep 1 tot en met 8 gaat het om de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, rekenen, Frans, Spaans en binnenkort ook Duits. Muiswerk Flexi biedt veel lesmateriaal, formatieve toetsjes, effectieve instructies en feedback aan. Voor meer info:
. Uitgeverij Meulenhoff
Leerkrachten in het primair onderwijs hebben mogelijkheden om op afstand les te geven. Al het lesmateriaal is via Basispoorttoegankelijk. Ook is het materiaal voor het voortgezet onderwijs en het MBO toegankelijk en zijn er tijdelijk gratis licenties. Voor meer info:
https://www.thiememeulenhoff.nl/ondersteunen-lesgeven-op-afstand-corona
. Noordhoff
Hieronder vind je de oplossingen die Noordhoff biedt per onderwijstype:
Basisonderwijs
Voortgezet onderwijs
Middelbaar beroepsonderwijs
Hoger onderwijs
Voor meer info de volgende link:
https://www.noordhoff.nl/nieuws/-/details/noordhoff-en-het-coronavirus
Thuisleren in Vlaanderen met digitale leerplatformen
De educatieve uitgeverijen van GEWU (Groep Educatieve en Wetenschappelijke Uitgevers) dragen hun steentje bij om in deze onvoorspelbare tijden zo veel mogelijk lesmateriaal zo goed mogelijk beschikbaar te stellen voor een zo breed mogelijk publiek. Op die manier kunnen leerlingen blijven leren en oefenen. Voor meer info:
https://www.boek.be/nieuws/thuisleren-met-digitale-leerplatformen
Verder
De VRT brengt een extra programma-aanbod voor onderwijs en senioren door impact van het coronavirus. Voor meer info:
Klokhuis
Ook de NRT afleveringen van Klokhuis zijn bruikbaar. Voor meer info de volgende link:
Eureka YouTube instructiefilmpjes
Welk aanbod vind je nu al?
Rekenen basisonderwijs: YouTube-overzicht Rekenen | RekenTrapperS
Spelling basisonderwijs: YouTube-overzicht Taal | Als Spelling een Kwelling Is
Frans werkwoorden vervoegen: YouTube-overzicht Frans
Een instructiefilm legt uit en doet voor. Je vindt via de links hoe je met die filmpjes kan werken en leren. Heel bruikbaar voor nieuwe instructies. Ook bruikbaar om stappenplannen en instructies te automatiseren en in te oefenen.
https://mailchi.mp/6cc85bdc3d23/kom-je-naar-onze-vakantiecursus-1388679?e=bdcd5781e1
De volgende link is leuk voor je eigen kinderen/kleinkinderen of om aan leerkrachten en ouders door te geven in het kader van leesplezier / leespromotie.
De boeken zijn 3 weken gratis beschikbaar en al vanaf 0 jaar.
https://devoorleeshoek.nl/scholendicht/
Gratis te downloaden kinderboeken. Voor meer info:
https://www.gratisboekendownloaden.net/category/ebooks-2/gratis-boeken-ebooks-2/kinderboeken/
http://www.gratiskinderboek.nl/
Squla
Online lesprogramma Squla was minder goed bereikbaar wegens enorme drukte. Voor meer info:
Squla over de grote toestroom van gebruikers: ‘Soms zaten we op 7000 quizvragen per seconde’. Het was een spannende week voor Squla, het bedrijf dat spelenderwijs digitaal onderwijs biedt. Ouders, docenten en kinderen wilden allemaal tegelijk gebruikmaken van het platform sinds de scholen gesloten zijn. De servers konden het af en toe niet meer aan en ouders klaagden over verbindingsproblemen. Voor meer info:
Dr. Kees Vernooy
- Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs
- Schoolverbeteringsdeskundige
- Expertisebureau Effectief Onderwijs
Catharina Scherder-Besijn
Geweldig, al die initiatieven die eraan bijdragen dat leerlingen en studenten toch kunnen blijven leren!
Ik mis in het overzicht Stichting Praktijkleren, die haar praktijkgericht lesmateriaal via haar beschikbaar stelt voor alle roc’s; inclusief niet-leden. Ideaal voor leren op afstand.
Ook voor vmbo stelt Stichting Praktijkleren een gratis digitale opdrachtenbank beschikbaar, via https://www.stichtingpraktijkleren.nl/over-stichting-praktijkleren/vmbo/
Jeroen Rouwendaal
Dank voor het overzicht. Druk bezocht , maar zeker niet overbelast, is de website https://leestrainer.nl . Deze website biedt talloze oefeningen gratis aan voor basisschoolleerlingen. Bekijk bijvoorbeeld de rekenoefeningen. Meer info over de website vind je op https://basisonderwijs.online/leestrainer.html .
admin
Jolien en Dorette,
We zijn heel gelukkig met jullie aanvullingen.
Mogelijk breiden andere leerkrachten deze opsomming verder uit.
Redactie KomenskyPost
Dorette Zwaans
Fijn zo’n artikel en overzicht. Ik mis hierin de online te lezen informatieboeken van het Documentatiecentrum voor groep 1 tot en met 8, en gratis leestips voor ouders en leerkrachten. Toegang voor leerlingen thuis tot meer dan 450 boeken over allerlei onderwerpen is door basisscholen te regelen via https://www.documentatiecentrum.nl/leerkrachten
Jolien Gerritsen
Wat een fijn overzicht! Ik mis alleen uitgeverij Blink nog. Het is een uitgeverij voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs met digitale lesmethodes (die dus allemaal goed toegankelijk zijn vanaf huis!).
Hier staat hun aanbod voor het basisonderwijs (wereldoriëntatie en Engels):
https://blink.nl/onderwijs-op-afstand-met-blink