Haye van der Werf
Eén van uw columnisten – deze dus – woont aan de voet van het Klimduin in Schoorl, het iconische centrum van dat duindorp.
Als ik elders deze woonplaats kenbaar maak roept dat bij anderen vaak associaties op met schoolreisjes, vakantie in een tenthuisje of schoenen vol zand.
In deze tijd combineer ik het Klimduin met de hype die momenteel is ontstaan rond het begrip ‘stapelen’.
Niet in de laatste plaats door het CV van de nieuwe minister voor PO en VO de heer Dennis Wiersma.
Zijn benoeming heeft geleid tot tal van artikelen waarin – mede door zijn toedoen – veel aandacht wordt besteed aan het feit dat hij een echte ‘stapelaar’ zou zijn. Via MAVO naar HAVO, daarna HBO en uiteindelijk Universiteit. Natuurlijk niks mis mee in zijn geval, maar ‘stapelen’ lijkt wel de nieuwe panacee in het onderwijs te worden.
Dat doet me dus denken aan al die ouders aan de voet van het Klimduin die hun kinderen (gek genoeg vooral de jongetjes) hartstochtelijk aanvuren de top van het Klimduin te bedwingen.
Dat mislukt nogal eens – te steil, te ver – hetgeen aanvankelijk resulteert in aanmoedigingen als “Je kunt het!!”, maar veelal ook in teleurstelling en jong verdriet.
Het Klimduin kent ook nog een ander fenomeen: de “Meidenmarkt” * op tweede Pinksterdag.
De Schoorlse Meidenmarkt wordt al genoemd in verhalen van Janus van Schagen uit 1573.
Op die dag verzamelen zich jonge meiden op het duin. Vanaf het duin flirten zij met toegestroomde jonge mannen die op hun beurt proberen indruk te maken op de meiden. Met een beetje geluk regelen de ‘Meiden’ een leuke afspraak, soms uitmondend in een huwelijk!
Nu moet ik in deze tijd van #MeToo en ‘The Voice’ natuurlijk even voorzichtig worden. Maar waar hier blijkbaar het initiatief bij de dames ligt durf ik de verwijzing wel aan.
Want in dit geval gaat het er niet om ‘al stapelend en klimmend’ de dames aan de top te bereiken maar om de ‘ideale match’ die vaak ook plaats vindt niet aan de top maar aan de voet van het Klimduin.
Dat wil ik – met deze associaties – maar even kwijt: niet ‘stapelen’ is de panacee in het onderwijs, maar vooral de mogelijkheid dat ieder leerling of student naar talent, mogelijkheden en ambitie de juiste opleiding kan vinden en beëindigen. Op welke plek dan ook!
Haye van der Werf schrijft ook onder de naam Coleta van Buren (CvB) voor MBO-today.
* De eerlijkheid gebiedt op te merken dat het fenomeen “Meidenmarkt” drie jaar geleden nagenoeg om zeep is geholpen door de lokale overheid.
Uit angst voor relletjes etc. werden de gedragsregels (n.a.v. alcoholgebruik, vuurtje stoken en aanslepen van bankstellen) zo aangetrokken dat de animo nagenoeg verdween.
Geef een reactie