Cultuur, Onderwijsmoment

Youp: Man vermist

Jan Lepeltak

Binnenkort de allerlaatste Youp, we bezochten met onze leerlingen zijn allereerste voorstelling

Allereerst dit

In ’84 organiseerde ik voor mijn 4-havo-klas een bezoek naar de allereerste (inmiddels historische) voorstelling van Youp van ’t Hek: Man vermist  

Het bezoek aan Youp maakte deel uit van de eerste culturele week die wij op onze school hadden georganiseerd.  Een bijdrage aan het toen schrale culturele aanbod in deze marktstad. We vertoonden films en nodigden gasten uit. Zo vertoonden wij de film Doktor Pulver zaait Papavers naar de roman van Anton Koolhaas. De heer Koolhaas was ook directeur van de filmacademie . Een rustige vriendelijke man. Hij beantwoordde in onze aula vragen van onze leerlingen over de film en ging in op het verschil tussen een roman en een filmscenario. 

We besteedden aandacht aan het belang van een vrije pers en vertoonden de film All the presidents man over de ontdekking van het Watergateschandaal dat uiteindelijk leidde tot het vertrek van president Nixon. Er was een forum met de toenmalige hoofdredacteur van het tv-journaal Ed van Westerloo en ook iemand van de hoofdredactie van de Telegraaf.
De film Als Twee Druppels Water naar het boek van W.F.Hermans was besteld maar kwam maar niet. Uiteindelijk kwam ik telefonisch terecht bij regisseur Fons Rademakers, later Oscarwinnaar. De man stond mij allervriendelijkst te woord. Het had iets met rechten te maken. Een ingewikkeld verhaal. Achteraf bezien wist hij natuurlijk precies hoe het zat. De filmrechten zaten bij Freddy Heineken die de film had gefinancierd op voorwaarde dat zijn toenmalige mooie maîtresse An Los een rol kreeg. Dat gebeurde maar toen de vriendin genoeg van Freddy had gekregen verbood de bierbrouwer vertoning. Trouwens op het eind van de film is de brouwer nog te zien in een korte scène waarin het filmrolletje met de dubbelganger Dorbeck werd ontwikkeld. Inmiddels is deze beste Nederlandse oorlogsfilm in zijn geheel op You Tube  te zien.
De week werd afgesloten met een groot feest en live muziek.

Man vermist

Terug naar een klein zaaltje in het Amsterdamse Bellevue-theater. Youp was nog volslagen onbekend en werd bekend door een fragment uit zijn eerste theaterprogramma Man Vermist dat later op de TV werd vertoond (de sketch “Lenen, lenen, betalen, betalen”, is nog te zien op Youtube).  
Youp had overal in Amsterdam posters opgehangen met alleen zijn portretfoto en de tekst ‘Man vermist’. Youp had die avond in het kleine Amsterdamse Bellevue-theater gehoord dat er een klas uit Purmerend in de zaal zat en ging daar een aantal keren leuk op in met opmerkingen over de toen nog bestaande Purmerendse Koemarkt.  In de kleine zaal werd toen nog gerookt. Een dame aan een tafeltje vlak bij het kleine toneel pafte er vrolijk op los. Op een gegeven moment stapte Youp van de verhoging (de aanduiding het toneel of podium was wat overdreven) op de dame af en trok de sigaret voorzichtig uit haar mond om hem vervolgens in een asbak te doven.” Ja hallo mijn stem moet nog de hele avond mee”

 Op het eind van de voorstelling en het verlaten van de zaal kwam hij op de dame af en bood haar een pakje sigaretten aan. Zo was Youp ook wel weer.

Geef een reactie

25 − 21 =

Translate »