Bloggen, PO

De zomervakantie van een schoolleider

Er is veel discussie over de werkdruk van een docent en vaak lees je dan dat een docent niet mag klagen, want die heeft toch zoveel vakantie. KomenskyPost nodigde docenten uit om als gastblogger de komende weken hun verhaal te vertellen over vakantie en werk. Maar ook schoolleiders zijn van harte welkom om  een bijdrage te leveren.

Door Hanneke de Frel,
Directeur  CBS Prinses Máxima te Berkel en Rodenrijs

Ook schoolleiders hebben vakantie. Je zou het soms niet zeggen, maar toch is het zo. Zonder CAO. Toch nog vrije uren. En mocht het niet lukken, dan plak je er gewoon wat avonduren aan vast. Geen probleem, toch…. of wel?
Nee, schoolleiders hebben geen klas en kunnen hun tijd zelf indelen.

Het lijkt alleen altijd een race tegen de klok.

Heb je de geplande activiteiten af, komen er nog onverwachte incidenten. Zo rolde de laatste schoolweek in een actieve week rondom enkele leerlingen, de schoonmaak, de deskundigheidsbevordering inzake informeel leren van het schoolleidersregister, het internet op de tweede nieuwe locatie en het loskoppelen van computers die moesten worden vervangen. Gelukkig was er niemand ziek.
In de eerste week van de vakantie zet je geen wekker. Dat is tenminste alvast een vakantie gevoel.
Toch is het die maandag al raak. De telefoon gaat. Reggefiber aan de lijn om een afspraak te maken. Zou het dan toch gaan lukken met het internet op de tweede locatie? Het heeft pas vier maanden geduurd.
Meteen even wat mail wegwerken. Doorsturen van aanvragen infopakketten voor de school. Verder ga ik die dag als mantelzorger naar mijn ouders, die de 90 al zijn gepasseerd. O.a. mijn spieren trainen bij het gras rollen.
Dinsdag op tijd op, zodat ik nog wat aan de dag heb. Op stap met mijn dochter.
Weer thuis gaat de telefoon. Een ouder van de school wil overstappen. Oei. Lastig verhaal. Hoop zorg. Afspraak gemaakt voor in augustus.
Woensdag lekker fietsen. Onderweg word ik gebeld door de netwerkbeheerder. De switchkast is op slot. Mmmm. Even langsrijden dan maar. Meteen tweede locatie laten zien. Mooi. Ook weer geregeld.
Mail over een adres van een leerling op de bso. Helaas. Geen bereik op de adresgegevens. Zullen moeten wachten.
Donderdag heb ik de gemeente aan de telefoon over de sleutel van de brievenbus en de sloten van de deuren van de tweede locatie. Als het goed is, is het gelukt. Nog een mailtje over een verslag en nog een aanvraag voor een info-pakket. Dat kan wachten.
Vrijdag rustig aan, of wacht. Ik moet nog een certificaat uploaden in het schoolleidersregister.  Mooi gedaan of niet dan.
In het weekend kunnen we weg om op maandag een mail langs te zien komen van de brievenbussleutel van de bso op de tweede locatie.  Het is gelukkig geregeld.
Dinsdag krijg ik een telefoontje dat de glasvezel naar de tweede locatie kan worden aangesloten. Hé?  Daar had ik toch al een afspraak voor? Nee, dat was Reggefiber zelf. Prima.  Ook maar op 15 augustus dan. Weet ik in ieder geval wanneer ik terug moet zijn. Donderdag nog een telefoontje over een onderwijskundig rapport. Hè? Deze school had nog geen vakantie, staat nog in de werkmodus. Even geduld hebben. Een gemiste oproep van een collega. Mmm. Even de app bekijken bij het wifipunt. Kopieerapparaat werkt niet.  Alle aanwijzigingen doorgegeven en gemeld waar de telefoonnummers te vinden zijn van Sharp en netwerkbeheerder. Ook weer geregeld. Nu echt vakantie?

Zo. Nu de stekker eruit. De afwezigheidsmelder aan. Vakantie.  Even niks. Onthaasten.
O ja, toch nog iets leuks. Een stukje schrijven over de vakantie. Komenskypost.

Nu ja, te lezen hierboven. De rest volgt nog. Helemaal loslaten is lastig. Om op te laden is het wel nodig. Soms word je geleefd of ik laat dat gebeuren.

De 15de ben ik er weer. Dan moet de tweede locatie worden ingericht. Veel werk. De school start de 22ste.
We komen eraan, maar eerst even niet…

Hanneke de Frel is directeur en ICT coördinator van de CBS Prinses Máxima te Berkel en Rodenrijs. 

Geef een reactie

83 + = 93