MBO, Politiek, VO

“Makkelijker overstap vmbo-havo draagt niet bij tot imagoverbetering vmbo”

“Voorstel doorstroomrecht leidt niet tot betere positie vmbo”

De Tweede Kamer heeft op 8 november 2016 een motie aangenomen om op korte termijn een doorstroomrecht voor vmbo-t naar havo in de wet vast te leggen. Daarbij werd ook een motie aangenomen over de invoering van minimale normen voor loopbaanbegeleiding, studievoorlichting en studiekeuzeactiviteiten.
Toch is niet iedereen even blij. Hierbij plaatst mbo’er Elijah Alvares enkele kritische kanttekeningen.

Door Elijah Alvares

Onlangs verscheen in Trouw een open brief afkomstig van de VO- raad aan staatssecretaris Sander Dekker. Daarin stond dat men faliekant tegen het voorstel is om vmbo-leerlingen het recht te geven om door te stromen naar de havo. De huidige toelatingseis nu is, dat je als vmbo ’er door kan stromen naar de havo als je gemiddelde een 6,8 of hoger is. Is doorstromen zonder enige norm wel zo verstandig? En wat voor gevolgen heeft dit voor ons beroepsonderwijs? Het zijn vragen die meteen opkomen na het lezen van de brief.

Wat zegt dit voorstel?

Als men akkoord gaat met het voorstel dan zou doorstromen naar de havo makkelijker moeten worden voor de vmbo’er die net geen 6.8  haalt, maar wel de potentie heeft en zo een eerlijke kans krijgt. Het klinkt heel mooi, maar in de praktijk zal het naar mijn mening anders gaan lopen. Wat dit voorstel namelijk echt zegt is dat een vmbo – diploma niet goed genoeg en een last is. Daarom mag je zonder eisen door naar de havo om die ‘last’ van je schouders te halen.

Want wat zal er met het beroepsonderwijs gebeuren als ineens iedereen naar de havo wil ongeacht of men het wel of niet kan? Krijgen we dan beroepsonderwijs waarin allemaal studenten zitten die dat eigenlijk niet willen, omdat ze graag de havo af hadden willen maken? Krijgen we dan studenten die weinig tot geen motivatie hebben omdat zij zichzelf niet willen zien als een Denkende Doener, maar juist als een toekomstige ‘leider’?

Nee, dit voorstel draagt zeker niet bij aan het verbeteren van het negatieve imago dat heerst over zowel het vmbo als het mbo. Dit voorstel laat duidelijk zien dat je als leerling de havo moet gaan doen omdat je dan safe bent.

 Want bij eigenwaarde hoort ook het accepteren wie je bent op dat moment.

Maar wat mij pas echt nieuwsgierig maakte is de gedachte van de vmbo’er. Want zijn zij het eens met dit voorstel of juist erop tegen? Ik heb het helaas nergens zien staan noch gehoord en vraag mij dan ook af of er überhaupt een vmbo’er bij betrokken is geweest? De eer aan de VO-raad en de staatsecretaris om deze vraag te beantwoorden. Want zou het niet beschamend zijn als wij anno 2016 nog steeds onze neus optrekken voor het vmbo?

Want bij eigenwaarde hoort ook het accepteren wie je bent op dat moment. Waarom zouden we ons groeiproces willen trekken naar een bepaalde richting omdat men om ons heen dat graag wil? Is dat wel zo eerlijk en draagt dat bij aan de vorming van de participerende wereldburger?

AlvaresWie is Elijah Alvares? “Ik ben een achttienjarige gedreven mbo – student aan het ROC van Amsterdam. Ik volg daar momenteel de opleiding onderwijsassistent. Naast deze opleiding bezoek ik onderwijsconferenties, geef ik empowerment cursussen, ben ik bezig met het ontwikkelen van een nieuw vak. 

Geef een reactie

80 − 71 =