Een zin uit een blogpost van Henk ter Haar, docent Nederlands en teamleider VMBO op scholengemeenschap Guido de Brès in Arnhem. Niet zomaar een zin. Het zou het begin kunnen zijn van een gedicht, want ook poëzie is onderdeel van zijn website.

Een willekeurige selectie uit de blogberichten:
Ik hoef er niet bij te zijn, maar ik wil heus niet weg
Moed en vertrouwen in een terugblog
Speeddate toetsvoorbereiding en een whatsappgroep om samen te leren
Ontroerend onderwijs
Hoe vergroot je de leeropbrengst van je Kahootquiz? Een lesidee
Radicale opvattingen in de les. Hoe ga je daarmee om?
Professionele ontwikkeling en het lerarenregister
Ik ben verlieft op mijn buurmeisje

Zijn eerste post dateert uit 2013. Met grote regelmaat deelt Henk zijn lesmateriaal en visie op leerlingen en onderwijs. Zijn onderwijshart klopt zichtbaar bij het lezen van de posts. Vertrouwen, aandacht, ik geniet, trots, betrokkenheid, een dynamische les, woorden die tijdens het skimmen van zijn teksten in het oog springen. Henk is een docent die de regie uit handen durft te geven waardoor voor de leerlingen veel energie en ruimte voor creativiteit ontstaat, zoals te lezen valt in zijn blog ‘Ik vertelde vooral heel veel niet’.
Boeiende verhalen uit de dagelijkse lespraktijk, die op de digitale leesplank van een lerarenopleiding een plek verdienen. Opdat aankomende docenten net als Henk mogen genieten van elk uur voor de klas, maar ook kunnen lezen dat docent worden een voortdurend proces is. Zoiets als een perpetuum mobile.

Ik vertelde vooral heel veel niet.

Website van Henk ter Haar

Door Ankie Cuijpers