Bloggen, Docenten, ICT, PO, Programmeren

Juf Maike: “Drukte in de klas, rust in mij”

Juf Maike, enthousiaste leerkracht groep 1/2 en ICT-coördinator, werkt op basisschool Prinses Margrietschool. De school telt 271 leerlingen en ligt in Zuilen, gemeente Utrecht.

Maike heeft een gevarieerde en overzichtelijke website waar bovendien ruimte is voor gastbloggers . Een mooi initiatief om anderen in de gelegenheid te stellen  eens een blog te schrijven zonder dat je meteen zelf een website hoeft te maken.

Er zijn in het hoofdmenu zes rubrieken waarbij aan diverse belangengroepen is gedacht. Een blik op de eerste rubriek ‘blogs’, een selectie uit alle posts, geeft  meteen een goed beeld van wat we op deze website kunnen vinden.  De tweede rubriek ‘tips voor de groep’ bevat originele lesideeën van kleutergroep tot en met bovenbouw. Dat juf Maike ICT-coördinator is,  ziet men terug in  de lesideeën met de Bee-Bot. Volgens Maike een fantastisch apparaat om kinderen te leren programmeren. Bij elk thema vindt men wel enkele activiteiten met de Bee-bot. In het begin van de lente, met de moestuintjes hype, heeft zij de kinderen de Bee-bot naar de tuintjes laten lopen. De leerlingen bedachten van tevoren  wat de stappen zouden zijn van de Bee-bot. In het thema bakker ‘programmeerden’ ze de Bee-bot om naar broodjes te lopen. Of deze oefening: leg allerlei letters neer. De leerlingen maken woorden door de Bee-bot langs de letters te sturen. Zinnen maken door woorden neer te leggen kan ook. Hier bestaan speciale lettermatten voor.

En dit is een Bee-Bot.

Inmiddels weten we door onderzoek dat bewegen goed is voor de ontwikkeling van het brein. Voor de midden- en bovenbouw vinden we dan ook een aantal lesideeën met energizers.
In de rubriek ‘tips voor thuis’ kunnen ouders terecht voor informatie over de betekenis van voorlezen, uitjes met kinderen, spelletjes, gezond drinken mee naar school enz.
De rubriek ‘recensies’ geeft naast recensies van kinderboeken enkele interessante leestips voor collega’s. Bijvoorbeeld het boek ‘Hoe ik expliciete directe instructie inzet in de klas’ of  ‘Programmeren met codewise’ . Tevens zijn er handige apps te vinden.
Voor degene die het nog niet wist: date nooit met een leerkracht. Zie het blog dat op humoristische wijze de bestaande vooroordelen over leerkrachten nog eens even blootlegt.

Delen is belangrijk in het onderwijs en daarvan is deze website een prachtig voorbeeld. Niet enkel het lezen van blogs behoort daartoe, maar zo kunnen verschillende doelgroepen deelnemen aan diverse workshops zoals spelend leren.

Al lijkt een klas soms op een pandemonium toch lukt het juf Maike om rust te creëren. Of zoals ze zelf zegt:” Een vanzelfsprekende mindfulness”.  Voor advies om relaxed het schooljaar door te komen is dit blog een aanrader, opdat voor ieder kan gelden: drukte in de klas, rust in mij.

De blog juf Maike

Door Ankie Cuijpers

1 Pingback

  1. KomenskyPost

Geef een reactie

82 − = 80