Mijn eerste schooljaar op Aruba zit er bijna op. Een goed moment om terug te blikken. Toen mijn vriendin en ik vorig jaar besloten om naar Aruba te gaan, probeerden we ons een voorstelling te maken van hoe het zou zijn. We waren nog nooit op Aruba geweest, dus wij stelden ons voor dat we op een tropisch eiland gingen wonen met prachtige witte stranden. Maar Aruba heeft ons in positieve zin verrast. Het is echt veelzijdiger dan de meeste mensen in eerste instantie zouden denken!

Naast de mooie stranden kun je namelijk ook sporten (zoals yoga, beachtennis en kitesurfen), Papiamento leren, festivals bezoeken (zoals Cariben Jazz Festival, Fiesta di Cunucu, ArtFair, Boatfest), wandelingen maken langs de Noordkust en in het nationaal park Arikok, varen op een catamaran, Carnaval vieren in Oranjestad en San Nicolas (en de fakkeloptocht en Jouvert!), leren duiken en nog heel veel meer. Aruba heeft zo veel te bieden!

Maar de echte reden waarom ik naar Aruba ben verhuisd, is natuurlijk het geven van Nederlands op Colegio San Nicolas. Vanaf het eerste moment liet iedereen me enorm welkom voelen. Colegio San Nicolas is een fijne en persoonlijke school met lieve collega’s en leerlingen. De leerlingen hebben mijn hart veroverd. Ze zijn eerlijk, vrolijk en hebben ieder een eigen bijzonder verhaal. Ik heb afgelopen jaar veel gelachen. Zo vonden leerlingen het grappig als ik Papiamento probeerde te spreken, en woorden nét iets anders uitsprak dan de bedoeling was (láma in plaats van lamá). Of ik moest om hen lachen als ze opeens een nog niet bestaand Nederlands werkwoord hadden verzonnen: hij splikeert (legt uit), zij boodschappeert (doet boodschappen), zij treat ons (trakteert), hij is gedruipt (hij is gezakt) en ik heb mijn schrift gelubideerd (ik ben mijn schrift vergeten).

Natuurlijk heb ik ook ideeën over hoe het onderwijs op Aruba nog beter kan worden. Ik neem als voorbeeld de slechte motivatie en discipline van leerlingen. Weliswaar zijn ook leerlingen in Nederland niet altijd gemotiveerd, maar er is een groot verschil met Aruba: in Nederland blijven leerlingen wél naar school komen. Toch bewijst de ‘huiswerkklas’ op Colegio San Nicolas dat sommige leerlingen na schooltijd alles op alles zetten om hun diploma te halen. Ik heb altijd genoten van de huiswerkbegeleiding omdat ik leerlingen kon helpen met mijn vak én ze beter leerde kennen. Sowieso heb ik enorm genoten van alle naschoolse activiteiten, zoals de Canadareis, de redactie van de schoolkrant, de yoga, body-combat, bootcamp en weerwolven. Dat zijn speciale momenten waarbij je snel een nog betere band met de leerlingen opbouwt.

Al met al zijn mijn vriendin en ik nog niet klaar hier, en dus hebben we besloten om langer op Aruba te blijven. Wat volgend jaar gaat brengen, weet je natuurlijk nooit. Maar dat we ons met passie en liefde blijven inzetten voor het Arubaanse onderwijs, is voor ons allebei duidelijk. Maar nu eerst genieten van een welverdiende zomervakantie!

arnoud-kuijpers

Arnoud Kuijpers werd in 2015 uitgeroepen tot beste docent Nederlands.  Hij publiceerde op KomenskyPost al eerder veel gelezen artikelen over onderwijs, integratie en het leven op Aruba, waar hij samen met zijn vriendin sinds dit jaar woont. Dit blog is deze week ook gepubliceerd in de Amigoe, de krant van Aruba.