Ken ik deze mevrouw? Nee. Ik ken haar niet persoonlijk. Ik volg haar op Twitter en zij volgt mij. Over het algemeen twittert ze mooie onderwijsdingen die ik graag retweet. Ik ben een echte retweeter.

Onlangs las ik deze tweet van haar en ik schoot spontaan in de stress.

Onderwijscommando?
OMG!

Ik ben een van de mensen die SARK, SHARK en VLORK promoot. En niet zo’n beetje ook. En ik vroeg me meteen af: onderwijscommando? Hoe komt ze daar bij? Wie zegt dat?

Ik zag het meteen voor me: een hele grote strenge militair in een legergroen uniform met een bulderende stem. Zo één uit een Amerikaanse film waarin arme jongelui allemaal tegelijk acht moeten geven en een mep krijgen als ze ook maar een fractie van een seconde te laat zijn.

En dan staat die militair voor een klas jonge leerlingen. En hij buldert: ‘SHARK!’ En alle kinderen schieten meteen overeind, armen strak over elkaar, bange gezichtjes, trillend van angst. Scharen en potloden vallen kletterend op de grond. Een klein meisje huilt.

Ach nee.

Maar goed: SARK is niet nieuw. En zeker geen onderwijscommando.

SHARK is een variatie op het acroniem SARK. Voor zover ik weet is deze variatie bedacht door Juf Sabrina. Zij gaf handvaardigheid. Iedere dag op een andere school; ieder uur een andere klas. Vier dagen per week. Ik begeleidde haar als coach. Sabrina gaf leuke lessen. Ze was altijd goed voorbereid, maar in sommige klassen duurde het zó lang voordat alle leerlingen stil waren dat het lesuur bijna voorbij was en van knutselen niks meer kwam.

Zonde.

En heel vervelend voor de leerlingen die wel graag mee wilden doen. Want hoe vaak Sabrina hen ook complimenten gaf en als het goede voorbeeld benoemde, het duurde gewoon te lang voor iedereen naar haar luisterde en de instructie kon beginnen.

Ik heb haar geadviseerd alle leerlingen SARK aan te leren. Het is namelijk gewoon een zichtbare luisterhouding.

S  stil zijn
A armen over elkaar (in de bovenbouw: armen op tafel)
R rechtop zitten
K kijken naar de juf/meester

Sabrina maakte er een wedstrijd van. Welke groep kon het snelst SARK laten zien? De leerlingen vonden het een geweldig spel.

Na de eerste dag veranderde Sabrina SARK in SHARK. Omdat een paar leerlingen per ongeluk in hun oksels prikten omdat zij de schaar nog in hun handen hadden.

Oeps.

Het kostte Sabrina twee weken van consequent herhalen om het voor elkaar te krijgen, maar het lukte. Ze kon lesgeven; de leerlingen luisterden. Ze kon zien dat alle leerlingen luisterden.

SARK werkt. SHARK werkt ook.

Ik heb meteen gereageerd op de tweet van Karin Donkers, maar mijn reactie was binnen een dag uitTwitterspace verdwenen.

Te erg.

Judith Porcelijn,

redactielid KomenskyPost