Bloggen, Docenten, ICT, PO

De zomervakantie van een docent (6)

Er is veel discussie over de werkdruk van een docent en vaak lees je dan dat een docent niet mag klagen, want die heeft toch zoveel vakantie. KomenskyPost nodigde docenten uit om als gastblogger de komende weken hun verhaal te vertellen over vakantie en werk

Door Liesbeth Mol,
Leerkracht groep 8 op basisschool de Meent in Waalre

Laatst twitterde ik al:
Ik schijn vakantie te hebben, maar het gevoel is er nog niet. #nogveeltedoen #volhoofd

Zoals bij alle leerkrachten van groep 8 staan de laatste weken van het schooljaar volledig in het teken van kamp (in ons geval Giethoorn) en de musical. Pittig dus, maar wel leuk en dankbaar. Zeker als alles naar wens loopt zoals dat bij ons het geval was. En dan komt het moment dat je afscheid neemt van weer een groep kinderen die klaar zijn voor het voortgezet onderwijs.
Daarna kan je rustig afbouwen, opruimen en weer klaarmaken voor het nieuwe schooljaar. En dat een dag eerder dan de rest van de school, want groep 8 mag bij ons al vóór de doorschuifochtend vakantie gaan vieren.

Dit jaar loopt alles echter anders dan anders en dat komt door de grote interne verhuizing die plaats vindt bij ons op school. Wij gaan van heterogene groepen naar homogene groepen en bijna iedere leerkracht komt in een ander lokaal. Wij moeten zelfs onze groep 8 berging compleet leeghalen en overplaatsen naar een algemene bovenbouwberging. En dan merk je pas wat een enorme hoeveelheid rommel je verzamelt. Goed dus, die verhuizing, namelijk een mooi moment om weg te gooien, maar wel zwaar zo aan het einde van het (lange) schooljaar én in de hitte van afgelopen dagen.
Gelukkig is het  meeste sjouwwerk achter de rug en kunnen we ons de komende dagen gaan richten op het inruimen, inrichten en eigen maken van het nieuwe lokaal. Eigenlijk best leuk om weer eens op een andere plek in school terecht te komen. We zitten nu in de bovenbouwgang (6, 7 en 8 op een rijtje en van elk jaar twee groepen terwijl we de afgelopen twee jaar redelijk apart zaten van de andere bovenbouwgroepen.

We zijn nog lang niet klaar al hebben we de vakantie donderdag ingeluid met een gezellige borrel met een deel van het team. Vrijdag ga ik gewoon nog aan het werk en misschien maandag ook nog wel. Liever iets langer doorwerken dan de rest van de vakantie met onrust in mijn hoofd zitten omdat het nog niet “af” is.

Tja, en dan mijn vakantie: dit jaar geen buitenlandse reis maar een weekje Limburg in een huisje bij vrienden in de tuin. We zijn proefpersonen voor hun retraitehuisje in wording. Heerlijk een weekje helemaal niks, uitkijkend over een eindeloze groene zee met koeien, veel (roof)vogels en mooie zonsondergangen. Lekker lome fietstochtjes maken in het land van Peel en Maas en ’s avonds een drankje doen bij de vuurkorf. Helemaal niks mis mee!

De rest van de vakantie ben ik thuis en ja, ik heb een to-do-lijstje gemaakt!

Vraag me niet waarom ik dat doe, ik ben dol op lijstjes maar een lijstje voor in de vakantie is natuurlijk eigenlijk te gek voor woorden…

En wat staat er dan op dat lijstje? Dingen die ik leuk vind om te doen, uit te zoeken of uit te proberen (mijn Raspberry Pi nieuw leven inblazen, aan de slag met HoloBuilder en 360° foto’s, leerlijn programmeren verder vorm geven), maar daarnaast ook dingen die niks met school te maken hebben (hoes voor poef maken, blouse afmaken, limoncello brouwen en vanille-extract inzetten). Wat niet op mijn lijstje staat is lekker uitgebreid koken (vooral nieuwe recepten uitproberen) en veel, heel veel lezen. Vooral dat laatste is voor mij echt vakantie. Ik ben al een paar weken bezig alle boekentips in mijn Twittertijdlijn te liken zodat ik straks met een lijst naar de bibliotheek kan om daar mijn slag te slaan. Voor mij het ultieme ontspannen!

Natuurlijk staat de laatste week van de vakantie alweer volledig in het teken van het nieuwe schooljaar, maar tegen die tijd kan ik er weer vol tegenaan en sta ik waarschijnlijk weer te trappelen om te beginnen.
Ik wens iedereen een fijne en ontspannen vakantie toe. Geniet van de rust om je heen, voor je het weet sta je weer voor de klas met al die lieve, leuke, ondernemende maar soms ook erg drukke kinderen!

Liesbeth Mol volgde na haar vwo-diploma  de Laboratoriumopleiding in Amsterdam. Zoölogie en dan in het bijzonder de ecologische richting.  Na deze opleiding werkte zij twee jaar als laboratoriumassistente aan het LU in Maastricht. Via een baan als technisch onderwijsassistente aan het Stabrecht College  in Geldrop kwam zij in aanraking met het onderwijs. Liesbeth volgde de verkorte pabo in Breda en sinds  2001 is zij leerkracht op  bs De Meent in Waalre. En zoals zijzelf op haar blog schrijft: “Ik krijg er steeds meer lol in, niet in het minst vanwege alle ICT-toepassingen die ik graag uitprobeer.”

 1. Reactie door auteur

  admin

  Karin Winters op Twitter:

  @florinablokland eens! ik vind alle bijdragen datzelfde uitstralen, leuk hoor @acuijpers @Liesmol65

 2. Reactie door auteur

  admin

  Florina Blokland via Twitter @acuijpers @Liesmol65. Heel leuk om te lezen vanmorgen vroeg al. Eerlijk, open, niet klagen over druk-druk maar met nuance en afgewogen! Top.

Geef een reactie

+ 40 = 46

Translate »