Coding, Computational thinking, Docenten, Programmeren, STEM

Briljant of een beetje dom?

De Vlaamse regering wil 2 miljoen subsidie investeren om kinderen te leren programmeren. Buiten schooltijd! Dat betekent dat computational thinking, de theoretische concepten die schuilgaan achter het programmeren, geen lestijd opslokt van het traditionele onderwijs. En wie is de gelukkige?

Katelijne Duerinck is een van de drie initiatiefneemsters achter het betaalde programma CodeFever dat in vijf jaar tijd  zo’n 10.000 leerlingen in de gelegenheid zal stellen om te leren programmeren . Per tien sessies kost CodeFever €240.  Een prachtig initiatief van de Vlaamse regering, maar daarmee wordt het gratis programma CoderDojo met een concurrent opgezadeld. Een vreemde move van de regering, die eerder iets weg heeft van het ontwijken van de  confrontatie met het traditionele onderwijs waar programmeren  een heet hangijzer is.

Over CodeFever vindt men onderstaande informatie op het  Linkedlnprofiel van Duerinck :
CodeFever leert kinderen van 7 tot 15 jaar programmeren.Onze jongste generatie zijn digitale duizendpoten, ze maken gebruik van apparaten en toepassingen alsof ze ermee geboren zijn. Codefever is een jonge start-up die van deze intensieve users creators wil maken. Leren programmeren is dé basiscompetentie van de toekomst en daarom wil Codefever programmeerlessen organiseren voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Met een eigen uniek lessenpakket worden kinderen op een toffe manier gestructureerd de belangrijkste basisinzichten geleerd.

Vanaf september 2015 kunnen ook Vlaamse kinderen programmeren onder de knie krijgen. Onder de vleugels van de Vlaamse Overheid gaat CodeFever, als STEM-academie aan de slag. http://stem-academie.be Per semester wordt een lessenreeks van 10 lessen gegeven. De reeks maken deel uit van een leertraject, dat bestaat uit verschillende levels.

De sessies starten vanaf september 2015 in de 10 grootste steden van Vlaanderen: Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Mechelen.

In Engeland leert ieder kind vanaf 5 jaar sinds september’14 verplicht programmeren op school. Ook Zweden en Estland investeren volop in het aanleren van deze vaardigheden. Regelmatig wordt ook in België aan de alarmbel getrokken: kinderen moeten leren programmeren!

CodeFever is het initiatief van Gita Van den Boer, Katelijne Duerinck en Kristien Duerinck

Bron

Door Ankie Cuijpers

Geef een reactie

4 + 2 =

Translate »