ICT

Wie was de auteur van ons volkslied?

WilliamOfOrange1580Lezing over de toepassing van computationele technieken

De KNAW en haar instituten organiseren wekelijks lezingen en bijeenkomsten over actuele wetenschappelijke ontwikkelingen of over de wetenschap achter de actualiteit. Veel van deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor een breed publiek. Op 10 mei houdt digital humanities-onderzoeker Mike Kestemont de lezing Wilhelmus, Wilhelmi: met de computer op zoek naar de auteur van het Nederlandse volkslied. De rode draad is de vraag of het met computationele technieken mogelijk is de auteur van ons volkslied te achterhalen?
De website van Mike Kestermont geeft informatie over de werkwijze die toegepast wordt bij het achterhalen van anonieme auteurs.

Authorship attribution is one of my main areas of expertise: in the innovative research domain of stylometry (computational stylistics), we design computational algorithms which can automatically identify the authors of anonymous texts through the quantitive analysis of individual writing styles. In my research, I have often applied stylometry to historic literature, which has often survived anonymously. Computational analyses have the advantage that they induce serendipity in textual analysis: a computer makes us aware of things that the eye of the human reader tends to skip. If you want to know more about my research, do check out the professional online documentary we made about this topic “Autorship and Stylometry: Hildegard of Bingen”.

http://www.mike-kestemont.org/

Informatie over de lezing: http://www.knaw.nl/nl/actueel/agenda/louis-grijplezing?utm_source=Mailings+KNAW&utm_campaign=d0c118c03b-20160412_Agendaladder_mei_2016&utm_medium=email&utm_term=0_552330c573-d0c118c03b-79810757

Ankie Cuijpers

  1. Dank voor dit bericht dat me verleid heeft naar de documentaire https://vimeo.com/70881172 te kijken. Uitstekende illustratie hoe computationele technieken nieuwe gedachten in geesteswetenschappen kunnen ondersteunen.

Leave a Reply

43 − 42 =

Thema door Anders Norén