In KomenskyPost delen we de komende dagen herinneringen aan de tijd rond kerst  (Oud)-docenten delen hun verhaal.  Vandaag deel 5

Door Haye van der Werf

1982

Net begonnen als kers(-t)verse directeur van de voormalige mdgo-school de Toorenburgh in Alkmaar werd ik prompt uitgenodigd door het docententeam van de kappersopleiding zitting te nemen in de jury voor de beoordeling van de ‘Kerstwedstrijden’ voor de opleiding gevorderden. Op zich een merkwaardige keuze. Ik ben in het bezit van ‘melkboerenhondenhaar’ waar voor een beetje kapper geen eer aan is te behalen. Maar blijkbaar is zo’n functie het prerogatief van de directeur.

Een en ander vond plaats op de laatste maandag voor de Kerstvakantie. Maandag is – vanwege de gesloten kapperszaken – immers de drukste dag van de opleiding. Als modellen voor de wedstrijd worden moeders, tantes, buurvrouwen en/of oma’s meegenomen die tevens de gelegenheid te baat nemen vast de nieuwe kerstjurken en -juwelen te showen. Gevraagd hoe laat ik me moest melden? 15.30 uur. In een wat naïeve veronderstelling had ik een half uur geblokt in de agenda en mijn secretaresse geïnformeerd over de korte onbereikbaarheid.

Hoe anders verliep de middag. Bij binnenkomst werd ik overweldigd door de lucht van parfum en haarspray. In het lokaal aan twintigtal feestelijk geklede modellen met coiffures van vaak wel een halve meter hoog, kerstlichtjes erin en soms zelfs een piek er bovenop. Met de overige juryleden – de best kapper van de stad, een bekende grimeur en de eigenaar van een plaatselijke damesmodezaak – werd bij elk kapsel minstens tien minuten stil gestaan. Op een aangereikt invulformulier moesten de kapsels op een vijftiental criteria worden beoordeeld. Rond wandelend kregen we af en toe een consumptie aangeboden en halverwege was er een korte pauze met koffie en kerstkransjes. Na de rondgang trok de jury zich terug en na ampel beraad konden we tegen zessen de uitslag bekend maken.

Uitgeput sleepte ik me terug naar directeurskamer. Thuis gedoucht en me ontdaan van een enkele haar op het kostuum. Maar wel iets geleerd: kappersleerlingen zijn de meest gemotiveerde leerlingen  in het mbo. Vaak wilden ze op hun vierde al kapper worden en het ongelukkigerwijze noodzakelijk afbreken van de opleiding vanwege ‘kappersexzeem’ is voor de betreffende leerling een drama. Kom daar maar eens om in havo- 4