Onlangs pleitte de onderwijsraad voor meer aandacht voor onderwijs in het asielopvangbeleid én voor goede basisvoorzieningen voor deze doelgroep. Vluchtelingen zullen naar ons land blijven komen, soms in onverwacht grote aantallen. Het onderwijs is daar onvoldoende op voorbereid stelt de raad. In de afgelopen jaren leidde dit ertoe dat bij een grote vluchtelingeninstroom het opstarten van onderwijsvoorzieningen te lang duurde. Hoewel een deel van de problemen lijkt te zijn opgelost, hebben vluchtelingen nog steeds onvoldoende toegang tot scholen, opleidingen en cursussen. Daarbij laat de kwaliteit van het aanbod te wensen over. Hierbij een voorbeeld uit de praktijk. Een must voor elke leraar. De onderstaande links met geluidsfragmenten zijn echte aanraders.

Door Rudo de Groot

Wekelijks werk ik als gepensioneerd leraar in de plaatselijke bibliotheek samen met een groepje statushouders. Zij zijn nu aan het inburgeren bij een commercieel bureau. Toen dat nog niet kon werd ik door de lokale afdeling van ’t Gilde benaderd om alvast wat “Nederlands” met ze te doen. Inmiddels willen mijn “studenten” met deze taalverwervingsbijeenkomsten doorgaan, ondanks het feit dat de inburgering bijna is afgerond.

Het gaat om taal! Dat interesseert mij en daarom luister ik dan ook (bijna) altijd naar De Taalstaat (NPO radio 1, Frits Spits). In dat programma hoorde ik een interview met een Zuid-Koreaanse student, Vinnie Ko, die tijdens het leren van onze taal columns schreef in De Groene Amsterdammer.  Voor het radio-interview zie onderstaande link. Deze columns zijn nu gebundeld in het boekje: “De hartelijke groente”.  Op 19-jarige leeftijd kwam de Zuid-Koreaan Vinnie Ko naar Groningen om psychologie te gaan studeren , dat het daarna wiskunde werd, is wel iets wat u moet weten , maar niet van direct belang is voor de columns die hij is gaan schrijven voor De Groene Amsterdammer. Daarin vertelt hij hoe hij met vallen en opstaan Nederlands heeft geleerd.

Columns hieruit leren mij wat de valkuilen zijn voor mensen (in mijn geval bijna allemaal Arabisch sprekenden) die het Nederlands machtig willen worden. Ik kan niet uitleggen waarom je fiets in de straat staat, de aardbeien in de yoghurt zitten en de komkommer in de koelkast ligt. Laat staan dat ik begrijp waarom de suiker in de appeltaart zit, maar het pak suiker op de plank staat.

Met mijn vrouw hierover pratend zei ze: “Laat maar zitten, want ik zit er niet mee!”

Wat ik het mooie vind aan dit boekje is, dat je weer eens met je neus op de feiten wordt gedrukt hoe moeilijk het is om een andere taal (in dit geval Nederlands) te leren en hoe makkelijk het is om te zeggen: Ze spreken niet eens goed Nederlands.

Ik heb alle taalcoaches van Gilde-Samenspraak in onze gemeente dan ook aangeraden deze columns eens door te nemen. Ik doe het ook, samen met mijn “clubje” statushouders.

http://www.nporadio1.nl/de-taalstaat/onderwerpen/383605-vinnie-ko-met-de-hartelijke-groente

http://www.glasnostici.nl/2016/11/13/vinnie-ko-als-ik-geen-nederlands-leer-dan-blijf-ik-op-een-eiland/

Titel: Met hartelijke groente

Auteur: Vinnie Ko

Uitg. Podium B.V. ISBN 9789057598159
Prijs:  €15,-