Didactiek, Docenten, KomenskyPost info

De opmars van de escape room naar het klaslokaal

De eerste escape room werd in 2006 in het software bolwerk Silicon Valley ontwikkeld. Het is een spel waarbij je fysiek in een kamer wordt opgesloten. Het doel is om te ontsnappen door het oplossen van puzzels en raadsels en door het zoeken naar sleutels en codes. Je krijgt hiervoor beperkte tijd. Inmiddels is het verschijnsel escape room als vrijetijdsbesteding voor clubs, vrienden en families een ware hype. Wellicht door het breinbrekende karakter heeft deze spelvorm ook zijn weg gevonden naar het onderwijs.

De site Onderwijs van Morgen  (Malmberg) wijdde in april al aandacht aan het verschijnsel escape room voor het onderwijs. Zoals de yurlspagina van Meester Henk en Escape the classroom.  De laatste werd ontwikkeld door twee docenten biologie, Anne de Groot en Joris Koot. In eerste instantie ontwikkelden zij deze activiteit voor het vak biologie, maar nu  geven ze workshops en ontwikkelen ze materiaal voor andere vakken. Leerlingen moeten aanwijzingen vinden, hun biologische kennis combineren, vaardigheden toepassen, de BINAS gebruiken, met het doel om binnen een lesuur naar buiten te kunnen komen. In 2016 ontvingen de oprichters twee subsidies uit het Leraar Ontwikkel Fonds (LOF) voor het ontwikkelen van deze site.  Zie ook Leraar24

Op Komenskypost verscheen onlangs een bijdrage van geschiedenisdocent Arjan Moree, die voor dit  spel met een havo-3 klas als basis  de leerstof  over de Russische Revolutie en het interbellum gebruikte.

Het Klokhuis heeft  een handige site met stap voor stap aanwijzingen om leerlingen zelf een escape room te laten maken.

Via het Belgische leermiddelennetwerk KlasCement zijn kant-en-klare lessen te downloaden zoals The V Express voor het po.  “De Escape Room speelt zich af aan een halte van The V Express, een luxe treinstel dat over heel de wereld reist. Er is helaas heel wat onrust op de trein de laatste tijd. Dit alles heeft te maken met een recente moord die gepleegd werd in één van de wagons.” Voor het vo is er bijvoorbeeld de escape room ‘Zinsleer’.  Een actieve lesvorm om de grammaticakennis van  leerlingen te toetsen.

Het zou vreemd zijn als  de commercie deze activiteit nog niet ontdekt had als verdienmodel. ‘Hack The Classroom‘ is een initiatief van Schoolupdate en bestemd voor degenen die werkzaam zijn in het onderwijs.

Maar ook tijdens Meetup035 kwam het onderwerp escape room voorbij. Onder begeleiding van Wina Veldkamp, leerkracht groep 8,  gingen deelnemers aan de slag met het bedenken van een escape room.

Het Leraar Ontwikkel Fonds kende in 2017 subsidie toe aan Karlijn Lentjes, mbo-docent en initiatiefnemer van het project ‘Escape room’, waarbij docenten een escape room bouwen waar studenten hun opgedane kennis en ervaring met betrekking tot zorg en welzijn moeten gebruiken om tot een einddoel te komen.

Het Drents Archief heeft vanaf 15 november een escape room, waar leerlingen uit het vo  door middel van een spel de historie in duiken. De escaperoom is gebaseerd op het verhaal van Sigismund Pierre Alexander van Heiden-Reinestein, de laatste drost van Drenthe.

Ongetwijfeld zullen nog vele initiatieven volgen.

Ankie Cuijpers

 1. Kraak ‘m heeft nu een eigen website, met al 4 gratis online Escape Rooms: http://www.kraakm.nl. Geschikt voor PO (gr. 5-8) en VO (klas 1-2). Reacties zijn overweldigend (citaten op de site). We horen graag jullie mening en/of suggesties.

 2. De eerste online Escape Room voor het PO is een feit. De link is nu even alleen nog op Facebook te vinden: https://www.facebook.com/kraakm

 3. Jammer, ik dacht dat er ook nog aandacht aan mijn online escape rooms geschonken zou worden. Of heb ik dat zo mis ?

  • Reactie door auteur

   admin

   Beste Henk, via de link ‘Onderwijs van Morgen’ komt men bij een beschrijving van enkele escaperooms, waaronder die van jou. Ik heb de keuze gemaakt om er éen uit dat artikel expliciet te noemen vanwege de toekenning van LOFsubsidie. Ter aanvulling hier de link naar jouw prachtige urlspagina http://escaperoom.yurls.net

  • Frederik Carton

   Dag Henk, mag ik eens je mailadres aub?

  • (meester) Henk

   zie email

  • (meester) Henk

   meesterhenkvink at gmail dot com

Geef een reactie

+ 88 = 94

Translate »