Rudo de Groot

Nog even en dan is het weer zo ver. Ik zet mijn tentje weer bij de boer in Zeeland om me in het Zeeland Nazomerfestival te storten. Dit festival organiseert altijd drie locatievoorstellingen. Ik bereid me natuurlijk voor door te lezen over de voorstellingen als ze gebaseerd zijn op een boek.

Dit jaar las ik als voorbereiding: “De blinden” van Maurice Maeterlinck, omdat dat stuk dit jaar opgevoerd gaat worden. Het doet me heel erg denken aan “Wachten op Godot” en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe men mij bij de les gaat houden.

Vorig jaar werd “Uit de tijd vallen” (wij zeggen dood gaan) van David Grossman opgevoerd, dus dat “stemmenspel” ook maar als voorbereiding gelezen. Ik kwam toen tot de ontdekking dat hij het schreef terwijl hij “Vrouw op de vlucht voor een bericht” aan het schrijven was en hem overkwam waarover hij in dit geweldige boek schrijft. Ook vorig jaar leek het mij een hele klus om het boek om te zetten in een theatervoorstelling, maar dat is zeer goed gelukt.

Ik neem natuurlijk ook boeken mee die niets met het festival te maken hebben. Zo denk ik dit jaar aan “En we noemen hem” van Marjolijn van Heemstra en “De meid” van Marlies Allewijn. Ik moet dan wel even naar de boekwinkel, want voor beide boeken sta ik in de wachtrij bij de bibliotheek.

Welke boeken adviseer ik voor de vakantiekoffer? Allereerst denk ik dan aan het boek waarmee de Libris Literatuurprijs Prijs 2018 werd gewonnen: “Wees onzichtbaar” van Murat Isik. Een boek over het leven in de Bijlmer en waar je als leerkracht van kan opsteken wat er achter de schermen bij de leerlingen gebeurt. Als je dat boek leest denk je meteen terug aan vorig jaar. Toen had volgens mij “Het Smelt” van Lize Spit moeten winnen (nu te koop in een goedkope uitvoering). Wat een geweldige boeken. Daarnaast moet er in de koffer plaats gemaakt worden voor “De bekeerlinge” van Stefan Hertmans en “De waarheid van de zaak Harry Quebert” van Joël Dicker.

Ook het nieuwste boek van Bernhard Schlinck moet je niet thuislaten. Het boek “Olga” is zeer verrassend wat opbouw betreft.

Ik neem aan dat de meeste bezoekers van KomenskyPost te maken hebben met opvoeden. Dus neem ook het boek ”De Opvoeders” van Stine Jensen & Frank Meester mee. Hierin worden drie “schipperdilemma’s” behandeld. Hierbij wordt met schipperen bedoeld: maak ik deze keuze of een andere. Hoe vaak komen we dat niet tegen (ook) bij het opvoeden. Met humor en zelfspot beschrijven deze auteurs (filosofen) hoe zij zich een weg gebaand hebben door het opvoeddoolhof.

 

Door Rudo de Groot, voormalig directeur van basisschool de Wheermolen in Purmerend