Boekrecensie, KomenskyPost info, Vakantieboeken

“Vakantie zonder boeken is als met slecht weer op het strand”

Door Tessa van Zadelhoff

Lekker rustig boeken lezen is een van de dingen waar ik me het meest op verheug als er een vakantieperiode in zicht is. Weken van tevoren gooi ik boeken en tijdschriften in een grote boodschappentas. Ik hou van echte boeken, een e-reader is het niet voor mij. Wat ik wel doe is een aantal boeken downloaden in de Vakantiebieb app van de bibliotheek. Voor het geval dat ik sneller dan verwacht door mijn stapel boeken heen ben. Op vakantie zonder leesvoer komen te zitten is net zoiets als slecht weer hebben op je strandvakantie. Mijn vakantie is nu voorbij maar ik heb vele uren lezend doorgebracht op het Griekse strand, in de Belgische Ardennen en gewoon in onze eigen achtertuin. Mijn boekenstapel is een mix tussen ontspanning en wat vakliteratuur/non-fictie.

Whodunnit?

Ik ben dol op het oplossen van moordzaken. Op televisie volg ik graag detectives maar ook spannende boeken lees ik graag. Er gaan dus altijd een aantal thrillers mee op vakantie. Dit jaar de nieuwste van Michael Connelly en een aantal thrillers van Cilla en Rolf Börjlind. Het boek dat ‘de gouden strop’ heeft gewonnen kopen we ook ieder jaar.

Mysteries in Barcelona

Vier boeken rondom Het Kerkhof der Vergeten Boeken in Barcelona. Het startte ooit met de ‘De schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafón en recent verscheen het vierde en laatste deel ‘Het labyrinth der geesten’. Doordat er wat tijd tussen het derde en het vierde boek zat moest ik er weer even inkomen wat betreft de personages en locaties.

Soonish

Bij de laatste bijeenkomst van de toetsingscommissie van de versnellingsvragen ict ontving ik dit boek van de PO-raad/Kennisnet. Het boek heeft als ondertitel ‘Ten Emerging Technologies That’ll Improve and/or ruin Everything’.  Auteurs Kelly and Zach Weinersmith schetsen een aantal nieuwe technologieën en geven een beeld wat er nog overwonnen moet worden voordat deze gemeengoed zijn. En wat dan eventueel positieve of negatieve effecten zullen zijn. Het boek leest fijn, zeker ook omdat Zach Weinersmith striptekenaar is.

tessasboekenVerborgen impact

Binnen de Ontdeklabs ben ik de laatste twee jaar steeds meer bezig met onderwerpen als duurzaamheid en global goals. Het boek van Babette Porcelijn geeft inzicht op de impact van ons dagelijks handelen op onze planeet. Natuurlijk helpt het om afval te scheiden, minder op vliegvakantie te gaan en geen vlees te eten. Maar om bewuste keuzes te maken moet je je ook bewust zijn van de verborgen impact die sommige gewoonten hebben. Een boek vol met feitjes die mij de ogen openden, prachtig vormgegeven met veel infographics die de inhoud extra ondersteunen.

Anders vasthouden

We hebben het in het onderwijs veel over eigenaarschap voor onze leerlingen. Eigenaarschap voor medewerkers is echter ook belangrijk. Wouter Hart beschrijft in zijn boek hoe je vorm kunt geven aan werken vanuit de bedoeling waarbij er meer verantwoordelijkheid ligt bij de medewerkers zelf. Interessant leesvoer voor iedereen die met veranderingsprocessen bezig is.

Homo Deus

Homo Deus las ik voor het eerst in het voorjaar van 2017. Eeuwen lang heeft de mensheid zich bezig gehouden met drie problemen: honger, ziekte en oorlog. Natuurlijk zijn die er nog steeds, maar ze lijken steeds beter in te dammen. Er komen nieuwe uitdagingen aan. Nu ik Soonish las heb ik dit boek ook weer uit de kast gehaald. De toekomst voorspellen blijft lastig. Ik denk dat het echter heel belangrijk is dat je je in grote lijnen bewust bent van de mogelijkheden, kansen en risico’s van nieuwe technologieën. We leven in spannende tijden.

Tessa van Zadelhoff is edutech-specialist, leraar PO en mede-oprichter van de Stichting Codeklas. http://www.stichtingcodeklas.nl

Geef een reactie

42 + = 49

Translate »