door Arnoud Kuijpers
Naar aanleiding van een toetsvraag ontstond er in onze lerarenkamer een discussie over wat de Arubaan kenmerkt. Gekscherend werd gezegd: lui, laat en lekker. Dat allitereert namelijk mooi. Al gauw ging het over de kenmerken van een Nederlander: gulzig, gierig en geil (allitereert eveneens). Een zeer gewaardeerde collega vertelde me dat leerlingen zouden zeggen dat Nederlanders zich maar 1 keer per week douchen. Mijn mond viel open van verbazing. Denken ze dat echt? Mijn Arubaanse collega’s knikten instemmend. En dus ben ik op onderzoek uitgegaan: denken mijn leerlingen daadwerkelijk dat Nederlanders zich zo weinig douchen? Ik zal in geuren en kleuren vertellen wat mijn bevindingen zijn.
Kenmerk Nederlander
Op het schoolplein heb ik aan verschillende leerlingen gevraagd naar de kenmerken van een Nederlander. Hun antwoorden varieerden van: lang, blauwe ogen, roken veel, gierig, direct, drinken veel koffie en ze spreken de letter ‘r’ raar uit. En nu komt het, na een lichte aarzeling en een enigszins beschamende blik in de ogen zeggen de meeste leerlingen: “Meneer, Nederlanders stinken”. Direct ruik ik onder mijn oksels. “Nee, meneer niet, maar de meeste Nederlanders wel!” Op mijn vraag hoe dat komt, krijg ik als antwoord dat we geen deodorant gebruiken en dat we waarschijnlijk weinig douchen. “In Nederland is het koud en hoef je niet zo vaak te douchen, maar Aruba is anders meneer!”
Het stinkende misverstand
De vraag is natuurlijk waar dit misverstand vandaan komt. Ik ken namelijk zowel op Aruba als in Nederland geen enkele Nederlander die zich maar 1 keer per week doucht. Natuurlijk, soms ruik je wel eens iemand, maar dat heeft voor mijn gevoel niet met een bepaalde nationaliteit te maken. Heel, heel, héél lang geleden wasten Nederlanders zich inderdaad maar 1 keer per week. In een wasbak of emmer, met een washandje schoongeboend door de vrouw des huizes. Dat heb ik echter alleen van verhalen van mijn ouders gehoord. Zelf moest ik elke dag onder douche (niet te lang weliswaar). Dat beeld van vroeger zal waarschijnlijk bij de Arubanen zijn blijven hangen.
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat wij Nederlanders een andere lichaamsgeur hebben. Net zoals Arubanen, Aziaten, Afrikanen en Amerikanen dat kunnen hebben. Misschien dat die andere geur meer opvalt en onbekend is. En wellicht zweet het lichaam van een Nederlander hier in verhouding ook meer dan dat van een Arubaan. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze stinken. In mijn ogen letten Nederlanders juist enorm op hun hygiëne. Loop maar eens de Op=Opbinnen en bekijk hoeveel soorten betaalbare deodorant daar liggen. Je kunt mij dus niet aan mijn neus hangen dat de ‘gierige Nederlander’ geen deodorant gebruikt.
Stereotype
Toch zal het beeld van de stinkende, amper douchende Nederlander hardnekkig blijven. Dat is immers een kenmerk van een stereotype. Rijke stinkerdszijn en blijven we. Toevalligerwijs hoorde ik deze week in mijn auto het nieuwe nummer ‘Blanke dingen doen’ van de Surinamer Def Rhymz. In dat nummer neemt hij de Nederlander op de hak. Het nummer staat bol van de stereotyperingen zoals het eten van stamppot, niet te veel geld uitgeven, klagen over kleine dingen én … “ze gaan niet vaak douchen”. Zou het dan toch waar zijn?
Arnoud Kuijpers werd in 2015 uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Hij publiceerde op KomenskyPost al eerder veel gelezen artikelen over onderwijs, integratie en het leven op Aruba, waar hij samen met zijn vriendin sinds dit jaar woont. Dit blog is deze week ook gepubliceerd in de Amigoe, de krant van Aruba.
Ray
Ik denk dat je niet aan jezelf kunt ruiken of je stinkt vb je eigen stinkende mond ruik je ook niet en wellicht binnen dezelfde cultuur/maatschappij.. De zintuigen raken op natuurlijke wijze ‘gewend’ aan de stank..
Overigens is de mens, als beperkte wezen, een standaard stinkbron.. we hebben allen bloed, pus, smeer, plas en poep in ons.. die ook uitgescheiden worden via openingen van het lichaam.. Als we dat uitwendig niet steeds verschonen (wassen) dan is de stank immens en blijven we standaard erg ver van elkaar af..
Hier en daar kan dat wat meer of minder zijn..
Meer.. vb in sommige groepen is de verzuring groter, zoals in Westerse landen waar veel meer vlees gegeten wordt, dan sommige Aziatische en dat sneller leidt tot onhygiene en als onaangename geur ervaren wordt.
Minder.. vb in andere landen is het standaard om zeker 2x per dag kort te douchen ’s ochtends en ’s avonds voor naar bed gaan en idd de billen te wassen na poepen.. de poep- en ecoli-bacterien verstuiven lucht in na een grote beurt en komen op een aanzienlijk groter lichaamsoppervlak en evt kleren terecht dan enkel de bilspleet. Daarom bijv handig te poepen vlak voor de ochtenddouche..
PS ik denk dat we in de Hemel niet meer zullen stinken 😉
Richard
Ik douche 1 keer per dag (voor het slapen) en in de ochtend was ik mijn gezicht. Maar mijn Surinaamse ex 2 keer en die ging na het poepen haar billen wassen en tijdens tanden poetsen ook haar tong. En een wat latere Nigeriaanse vriendin deed dus ook haar billen wassen na het poepen. Dus ja hun hygiëne ligt wat hoger. Verder gebruik ik gewoon deo en spuit altijd een lekker geurtje op.
Irene de Valk
Dank Arnoud, naast Nederlands geef ik ook maatschappijwetenschappen. Hier zitten veel concepten in die ik kan gebruiken! Succes op Aruba (en als je nog een vacature maw /Ned hebt volgend jaar hou ik me aanbevolen ;))
Arnoud
Dank voor je reactie! Er zijn hier regelmatig vacatures, dus houd het goed in de gaten!