Aruba, KomenskyPost info

Van kleurrijk alternatief naar veldslag

(C) foto Gerard Wegman / KomenskyPost

Door Samuel E. Dumfries 18 november 2018

De intocht van Sinterklaas werd o.a. in Eindhoven en andere randsteden negatief belicht door o.a. Hooligans en pro-zwarte Piet demonstranten die de demonstranten van o.a. de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die overigens met een vergunning van de gemeente én binnen de aangewezen demonstratievakken vreedzaam protesteerden, onheus of agressief bejegenden/ aanvielen. Burgermeester Jorritsma heeft het een en ander verkeerd ingeschat. De pro-pieten en hooligans echter niet. Een eeuwenoude traditie staat onder vuur. Het onschuldig kinderfeest is lang niet meer zo onschuldig. En op Aruba en Curaçao is er een steeds groeiend aantal mensen die zich afvragen hoe het vandaag de dag nog kan dat men de karikatuur van “zwarte –piet” nog als een onschuldig normaal ‘iets’ zien. Met argusogen kijkt men hoe de ontwikkelingen in Nederland verlopen. Afwachten dus en niet reageren!
Zwarte piet heeft niets met een kinderfeest te maken. Deze karikatuur is voor velen kwetsend en discriminerend. Vooral kinderen hebben op vele Arubaanse scholen hier last van zodra je maar ook een donkere huidskleur hebt.
Afgelopen weekend waren er overal beelden van demonstraties, vechtpartijen en geweld te zien op de Nederlandse televisie. Zelfs in het Belgische tv-programma “ De zevende Dag” werd hier uitgebreid aandacht aan besteed in een discussiepanel. De Nederlandse kranten staan hier vol met uitgebreide rapportages over de “ geweldloze” intocht. Maar hier op Aruba is het muisstil en wordt er minimaal tot geen aandacht aan besteed. Of het probleem wordt gebagatelliseerd en overdreven genoemd. Een discussie die niet interessant genoeg is, en men selectie afwijkt van het werkelijk probleem. Men (de Media, lokale eilandbewoners? ) is hier óf geïntimideerd óf kijkt liever de andere kant op indien het gaat over het gezond discussiëren over wat er mis is aan deze karikatuur. Arubanen behoren tot het Nederlands koninkrijk. Onze multiculturele samenleving is door ons koloniale verleden een kinderfeest opgedrongen die voorheen geeneens ‘zwarte’ pieten had maar gewone ongeschminkte mannen die zich als pieten verkleden. Zie ook de link https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/wat-nou-traditie-in-1935-was-zwarte-piet-nog-spierwit
Arubanen behoren tot het Nederlands koninkrijk. Wij hebben onze trots, onze eigen cultuur en gewoontes. Dat maakt ons juist zo uniek. Hoewel het van oorsprong een goedbedoeld kinderfeest is, maakt de aanwezigheid van zwarte Piet dit feest racistisch. Ik ben op Aruba opgegroeid, en ondanks onze “Nederlandse “invloed hebben wij ook onze cultuur en trots van het land van onze ouders, meegekregen. Van menig Nederlanders, moeten we met onze handen afblijven van dit ‘onschuldige’ kinderfeest. Maar men zou nooit aan dit kinderfeest gekomen zijn, als het puur alleen om Sinterklaas ging. De zwarte piet ( zwart als roet) is erbij verzonnen en is aan dit feest toegevoegd.
Mw. Dr. Verene Shepherd van de VN is met de dood bedreigd omdat ze op verzoek van erkende antiracisme organisaties onderzoek durfde te doen naar het racistische element van dit feest. Sylvana Simons is met de dood bedreigd, zie ook https://www.at5.nl/artikelen/175765/verdachte-opgepakt-na-doodsbedreiging-sylvana-simons en https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/sylvana-simons-politie-moet-intimidatie-rondom-zwarte-pietendiscussie-serieus-nemen~b050a360/. Quincy Gario, de zangeres Anouk, Humberto Tang en anderen BN-ers zijn eveneens hatelijk bejegend en met de dood bedreigd, puur omdat zij het fenomeen Zwarte Piet openlijk afkeuren. Zie de link: http://www.telegraaf.nl/prive/22009436/Anouk_bedreigd_door_Zwarte_Pieten-fans.html .Nu keurt Paul de Leeuw het fenomeen zwarte piet ook af.
In Nederland en nu ook Aruba, lopen 50 jaar achter op de Verenigde Staten, waar men uiteindelijk op alle feestjes met blackface een verbod heeft gelegd. Zo een dertig jaar geleden hebben Nederlanders een enorme steun betuigd aan Zuid Afrika om daar de apartheid af te schaffen. Ook ‘Zwarte Piet” zal op een dag verbannen worden, al gaat het niet zonder slag of stoot. Nu de wereld kritisch naar ons kinderfeestje kijkt, wil een selectieve groep blanken het gooien op “het behouden van het cultureel erfgoed”. Het maakt hen niet uit dat zwarte piet een karikatuur zou zijn van een zwarte man met kroeshaar, overdreven dikke lippen, pikzwart vanwege het klimmen door een schoorsteen die zeker honderd jaar niet is schoongemaakt. Hij wordt dom en clownesk uitgebeeld. Allemaal conform de stereotypen uit de koloniale tijd. Precies!
Sint Nicolaas als Cultureel Erfgoed op Aruba? Dat mag een keuze zijn, maar indien men er toch voor kiest, dan wel zonder zwarte Piet. Mijn pleidooi is ook gericht aan de Arubaanse minister van Cultuur, om objectief dit fenomeen te herevalueren en dat de organisaties kijken naar wat er nu in multiculturele samenleving in Nederland gebeurt en dit terugvertalen naar Aruba. De gekleurde piet is een stap, is een aanpassing. Maar we zijn er nog lang niet. Het is allang de hoogste tijd dat men eerlijk een dialoog aangaat zonder dat men bij voorbaat al de monden snoert met agressief geweld. Ook de civiele rechter in Haarlem maakte dit duidelijk. Ook hier op Aruba en onze multiculturele Arubaanse samenleving vervaagd de vrijheid van meningsuiting snel, of is de lokale media zeer selectief zodra je aan de ‘zwarte piet’ komt. En dit noemen wij nog steeds een kinderfeest in 2018? Tja.

aruba-dumfriesDrs.Samuel Dumfries  was hoofd van de afdeling onderwijs van het Arubahuis (het kabinet van de gevolgmachtigd Minister van Aruba in Den Haag) hij is nu werkzaam als hoofd beleid bij de Directie   Natuur en Milieu.

12 Reacties

 1. Debby Forster

  Debby Forster
  Bedankt dr. Dumfries voor dit artikel .Als moeder, oma en pedagoge zal ik mij altijd openlijk verzetten tegen het fenomeen zwarte piet. Geen enkele stereotype karikatuur van welke bevolkingsgroep dan ook kan worden gekoppeld aan een kinderfeest. Het is pedagogisch totaaal onverantwoord voor ALLE kinderen om hier mee op te groeien. Het bevorderd ongelijkheid en racisme en uit vele pijnlijke verhalen blijkt dat een groep kinderen wordt gekwetst en uitgesloten. Het is voor mij onbegrijpelijk dat weldenkende volwassenen hier niet bij stil staan. Of is de pijn van een zwart kind onbelangrijk? Het is een kleine moeite om piet aan te passen zodat het een feest is voor alle kinderen . Met zwakke achterhaalde argumenten als: het schoorsteenverhaal, “we doen het voor de kinderen of “het is een traditie “ kunnen we dit racistische element in een kinderfeest niet goed praten. Het is inmiddels al bewezen dat kinderen niet minder genieten van het Sinterklaasfeest als piet wordt aangepast:
  https://www.parool.nl/amsterdam/geslaagde-intocht-is-beloning-voor-keuze-schoorsteenpiet~a4607844/
  Dit artikel van dr Dumfries en de vele reacties op Facebook, van Arubanen tegen zwarte piet, zijn hoopvol. De “feestelijke” intocht op Aruba afgelopen zondag geeft helaas pijnlijk weer dat er inog een lange weg is te gaan waarin nog steeds geen rekening wordt gehouden met de pijn van een deel van de Arubaanse kinderen.
  Come on Aruba you can do better !

  • Samuel Dumfries

   Dag Mw. Forster,

   Dank u wel voor uw reactie en voor het illustreren van uw mening hierover.
   Het is een andere tijdperk en nu de hoogste tijd voor dialoog. Bedankt voor het delen van de link. Alles kan zodra wij naar elkaar leren luisteren.

   Met vriendelijke groet.

 2. Debby Forster

  Bedankt dr. Dumfries voor dit artikel .Als moeder, oma en pedagoge zal ik mij altijd openlijk verzetten tegen het fenomeen zwarte piet. Geen enkele stereotype karikatuur van welke bevolkingsgroep dan ook kan worden gekoppeld aan een kinderfeest. Het is pedagogisch totaaal onverantwoord voor ALLE kinderen om hier mee op te groeien. Het bevorderd ongelijkheid en racisme en uit vele pijnlijke verhalen blijkt dat een groep kinderen wordt gekwetst en uitgesloten. Het is voor mij onbegrijpelijk dat weldenkende volwassenen hier niet bij stil staan. Of is de pijn van een zwart kind onbelangrijk? Het is een kleine moeite om piet aan te passen zodat het een feest is voor alle kinderen . Met zwakke achterhaalde argumenten als: het schoorsteenverhaal, “we doen het voor de kinderen of “het is een traditie “ kunnen we dit rascistische element in een kinderfeest niet goed praten. Het is inmiddels al bewezen dat kinderen niet minder genieten van het Sinterklaasfeest als piet wordt aangepast:
  https://www.parool.nl/amsterdam/geslaagde-intocht-is-beloning-voor-keuze-schoorsteenpiet~a4607844/
  Dit artikel van dr Dumfries en de vele reacties op Facebook, van Arubanen tegen zwarte piet, zijn hoopvol. De “feestelijke” intocht op Aruba afgelopen zondag geeft helaas pijnlijk weer dat er inog een lange weg is te gaan waarin nog steeds geen rekening wordt gehouden met de pijn van een deel van de Arubaanse kinderen.
  Come on Aruba you can do better !

 3. Samuel Dumfries

  Beste meneer Schut,

  Bedankt voor uw reactie en voor het feit dat u ook uw visie geeft over dit geheel.
  Met vriendelijke groet,
  Samuel Dumfries

 4. Een gevoelige topic heel goed belicht. In this day and age we can no longer stand by silently and just continue with the festivity in its currwnt form knowing full well that it is denegrading to many.people. As a child I didn’t know and just enjoyed….but once we become aware….we have a responsibility to act…..and saying that “it’s just an innocent festivity” is no longer acceptable.

  • Samuel Dumfries

   Dear Mrs. Sjak-Shie,
   Thank you very much for your reply and the fact that you shared your thoughts regarding this article. Dialogue is necessary and may bring two worlds together and make this an all inclusive festivity for all children.
   Thank you ! Regards

 5. Gilo

  Eindelijk een goed onderbouwd en objectief stuk. Ik hoop dat de Arubanen de dialoog met elkaar aan gaan en het pad van klakkeloos overnemen verlaten. Heer Dumfries mooi beschreven stuk, hoop dat uw adviezen en oproep ondersteunt zal worden

  • Samuel Dumfries

   Beste meneer Gilo,

   Dank u wel vooruw reactie. Het met elkaar in dialoog gaan en samen tot een consensus komen is een stap in de goede richting voor het elkaar begrijpen en respectvol discusieren over dit fenomeen.
   Met vriendelijke groet en fijne dag

 6. Fred Schut

  Precies. Heel duidelijk. Pieten horen hun eigen kleur te hebben en niet geschminkt als blackface rond te lopen. Dan doen we niemand pijn en we hebben toch een feest. Dit gebeuren wordt door racisten gebruikt om hun ideeën te promoten! Laten wij daar niet aan meedoen.

  • Gedion Isena

   Boodschap is duidelijk en helder. Misschien kan Aruba als voorbeeld dienen voor het gehele Koninkrijk hoe men op respectvolle wijze met elkaar in gesprek gaat.

  • Samuel Dumfries

   Goede dag heer Isena,

   Bedankt voor uw reactie. Het zou voor Aruba en het Koninkrijk een primeur zijn indien wij dit zouden kunnen bewerkstelligen om respectvol met elkaar in dialoog te gaan.
   Met vriendlijke groet.

  • Samuel Dumfries

   Beste meneer Schut,

   Bedankt voor uw reactie en voor het feit dat u ook uw visie geeft over dit geheel.
   Met vriendelijke groet,
   Samuel Dumfries

Leave a Reply

94 − = 85

Thema door Anders Norén