Aruba, KomenskyPost info

Bezorg de straathonden en -katten op Aruba een fijne kerst

Arnoud Kuijper

Elke dag als ik naar mijn werk rijd, zie ik dode aangereden honden en katten langs of op de weg liggen. Als dierenvriend gaat me dat aan het hart. Op Aruba zijn er enorm veel straathonden en -katten die zonder baasje moeten zien te overleven. Soms weten Arubanen ook niet meer wat ze moeten doen met alle dieren en dus worden ze dan naar de ‘killcage’ gebracht. De killcage is een lugubere plek waar honden en katten dagelijks worden ‘gedumpt’ om vervolgens door een dierenarts op een diervriendelijke manier te worden gedood. Afgelopen zaterdag was ik bij de killcage. Mijn hart brak toen daar negen hele lieve puppy’s me in de ogen aankeken (zie deze video).

Aruba Animal Shelter

De killcage staat naast de Animal Shelter, het asiel op Aruba, waar zowel jonge als volwassen honden en katten worden verzorgd. Dagelijks zijn er vrijwilligers vol overgave in de weer met alle beesten. In totaal heeft de Animal Shelter zo’n twintig vrijwilligers. Ik help twee keer per maand op de zaterdag mee. We hebben bij dit asiel slechts plek voor 16 pups, 16 volwassen honden en zo’n 20 katten. Wij kunnen per jaar maar drie- tot vierhonderd beesten opnemen. Veel te weinig als je je bedenkt hoeveel beesten er elke week worden gebracht of in de killcage zitten. Als u nog een lief beestje zoekt, kom een keer langs en zoek een geschikte hond of kat uit.

Dierenorganisaties Aruba

kattenDe Aruba Animal Shelter is niet de enige organisatie die zich met ziel en zaligheid inzet voor de dieren op Aruba. Er zijn er veel meer, zoals Luna Foundation, Animal Relief Foundation (ARF), Animal Rights Aruba (ARA), SGT Pepper’sCrijojo Trappers, Nine Lives en New Life for Paws. Deze organisaties kunnen echter alleen bestaan door de donaties die ze krijgen. Tijdens de kerstperiode is het vaak nog veel drukker, omdat mensen op vakantie gaan en niet weten wat ze met hun dieren aan moeten. Wilt u ook een steentje bijdragen aan de dieren op Aruba? Dan kunt u als kerstgebaar een donatie doen aan een van deze organisaties. Op hun websites of Facebookpagina’s ziet u direct hoe u kunt doneren.

Oplossing

De overheid doet helemaal niets om de overlast tegen te gaan. Door een particulier initiatief ‘Stimami, Sterilisami‘ (hou van me, steriliseer me) konden Arubaanse diereneigenaren met een flinke korting hun huisdier steriliseren of castreren. Maar dan moesten zij wel de eerste stap zetten door zelf naar de dierenarts te gaan. Helaas is het geld van Stimami, Sterilisami al een paar maanden op. Het lijkt dweilen met de kraan open. Daarnaast houden Arubanen van bijvoorbeeld honden met ballen, en dus past een gecastreerde hond niet in het plaatje.

Doneer!

Achttien lieve puppy-ogen keken me afgelopen zaterdag aan. Twee ervan zijn in de Animal Shelter opgenomen, een heb ik er mee naar huis genomen. Zij heeft inmiddels een lief baasje gevonden. De andere puppy’s hebben het helaas niet gered. Zonder de vele dierenorganisaties op Aruba, zouden dieren nog meer aan hun lot worden overgelaten. En dat verdienen ze niet. Een donatie, op welke manier dan ook, zou voor elke organisatie een steuntje in de rug zijn voor al het goede en liefdevolle werk dat ze doen. Een mooi kerstgebaar waarmee u zowel de dieren als alle vrijwilligers blij maakt. Bon Pasco!

arnoud-kuijpersArnoud Kuijpers werd in 2015 uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Hij publiceerde op KomenskyPost al eerder veel gelezen artikelen over onderwijs, integratie en het leven op Aruba, waar hij samen met zijn vriendin sinds vorig jaar woont.

(C) foto’s Arnoud Kuijpers, KomenskyPost 2018

  1. Sjef van der Heijden

    Dieren zijn levende wezens en verdienen respect!

Leave a Reply

+ 71 = 74

Thema door Anders Norén