Afstandsonderwijs, Corona, KomenskyPost info, PO

Tips voor aanvankelijk lezen bij onderwijs op afstand

foto: Gerard Wegman

KomenskyPost

Vrijwel ieder kind start in groep 3 met het speciale gevoel dat het nu echt gaat gebeuren: In groep 3 ga je zelf leren lezen. Voor veel kinderen is dit ook daadwerkelijk het geval. Binnen heel korte tijd kennen ze bijna alle letters en lezen ze woorden en zinnen.” Schrijft Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige bij Zwijsen en moeder van drie kinderen in haar informatieve blog (zie voor de link hieronder).  Maar hoe pak je dat aan bij afstandsonderwijs?

Een belangrijk aandachtspunt bij onderwijs op afstand is hoe voorkom je dat kinderen in groep 3 bij het aanvankelijk lezen een achterstand oplopen. We spreken liever niet van ‘thuisonderwijs’ (‘homescholing’), omdat het suggereert dat ouders het onderwijs moeten overnemen. Dat is zeker niet het geval en ook niet realistisch, al is wat hulp altijd welkom. Marita Eskes geeft in haar video goede suggesties. We hebben een aantal leesexperts om suggesties gevraagd.  Onderstaande lijst is niet uitputtend, maar wel zeer nuttig en enkele experts hebben ook al aangegeven spoedig met suggesties te komen. Daar wilden we niet op wachten vandaar nu dit eerste deel.

Van Dr. Kees Vernooy en Prof. dr. Anna Bosman ontvingen we al vast de volgende suggesties. 

Een praktische video van Marcel Schmeier over afstandsonderwijs:

Aardige opdrachten om thuis uit te voeren die aansluiten bij Veilig Leren Lezen vindt men in dit artikel.

Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige bij Zwijsen is ook moeder van een kind in groep 3 en schreef daar deze blog over.

Juf Ank van de Luizenmoeder had een duidelijke boodschap aan de ouders van kinderen uit groep 3: “Als je wil dat je kind omhoogklimt, moet je er vooral niet boven op gaan zitten…
Maar wat dan wel? Sophie Dekker geeft praktische suggesties voor ouders.

Een van de beste video’s over aanvankelijk lezen binnen onderwijs op afstand van Marita Eskes vind je hier. Marita denkt ook onderwijsinhoudelijk mee binnen de auteursgroep van Veilig Leren Lezen.

Zwijsen heeft ook verschilende inspirerende tips voor deze fase. De links zijn:

https://www.zwijsen.nl/inspiratie/tips-spelend-leren-in-groep-3-kern-6

https://www.zwijsen.nl/inspiratie/tips-spelend-leren-in-groep-3-kern-7

https://www.zwijsen.nl/inspiratie/tips-spelend-leren-in-groep-3-kern-8

https://www.zwijsen.nl/inspiratie/tips-spelend-leren-in-groep-3-kern-9

Met bijzondere dank aan Kees Vernooy, Anna Bosman, Marcel Schmeier en alle anderen met suggesties en ideeën.

Jan Lepeltak

Geef een reactie

87 − 81 =

Translate »