Didactiek, Docenten, ICT

“Methoden behandelen leerlingen als passende varkens”

Thijs Rood bij de opening van De Ontplooiing

Vier jaar iPadscholen, vier jaar reuring?

Door Jan Lepeltak

Maurice de Hond bij de opening van De Ontplooing. Het Ipad-vlaggenschip.

Maurice de Hond bij de opening van De Ontplooing. Het Ipad-vlaggeschip.

Het Volkskrant interview met Maurice de Hond over 4 jaar iPad-scholen in de Volkskrant van zaterdag 18 juni ,maakte veel los, getuige de discussies op Twitter. Vier jaar Steve Jobsscholen.gaf regelmatig veel reuring.

Onderstaand blog schreef ik ruim vier jaar geleden in mijn column voor Vives.  De iPadplannen waren net wereldkundig gemaakt. Aanleiding was een uitlating in een stuk van Tijl Rood in Vives over de Steve Jobsscholen: “methoden behandelen leerlingen als passende varkens”, Tja, c’est le ton qui fait la musique. Terwijl ik Tijl toch ken als een zachtmoedig mens. Er werd en wordt heel wat gepolariseerd.

Van Erik Verhulp, mede-initiatiefnemer van de Steve Jobsschool, kreeg ik tijdens IPON 2012 een pakketje over de plannen van wat eigenlijk het o4nt-project [onderwijs voor een nieuwe tijd] heet. De hoofdelementen en uitgangspunten van het initiatief zijn prima. Wat mij betreft moet de Steve Jobsschool er gewoon komen, al lijkt me de naam Seymour Papertschool meer op zijn plaats, maar oké Steve Jobs scoort publicitair beter.

Uit de feitelijke plannen blijkt niks van alleen maar iPads, het kan ook gaan om tablets en notebooks. En niks de hele dag maar achter de computer en niks vrijblijvendheid van de ouders maar serieuze betrokkenheid. Het wordt een openbare school waarbij alle content open source wordt. En het gaat vooral om talentontwikkeling en niet het spul. Prima!

De toelichting van mede-initatiefneemster Irene Felix, leerkracht basisonderwijs, over de rol van de leerkracht stelde gerust. Ik hoop wel dat de kinderen gewoon juf en meester mogen zeggen in plaats van coach. Kortom, een verademing na alle onzin die Maurice de Hond de laatste tijd over ons heeft uitgestrooid.

Maurice de Hond is een man met twee kanten. Je hebt de deskundige kant, zeg maar de onderzoekerskant. Ooit was ik betrokken bij de schooltv-serie over ict in de samenleving. De medewerking van marktonderzoeker Maurice was geweldig. Een prettige man om mee samen te werken. Iemand die de dingen ook duidelijk kan uitleggen. Maar je hebt ook zijn rabiate kant, die komt boven als hij zich ergens in vastbijt als een pitbull die niet meer los kan laten, denk maar aan zijn rol in de Deventer moordzaak.

Sinds Maurice weer vader is van twee kleine spruiten voelt hij zich opnieuw zeer betrokken bij het onderwijs. Maar hij draaft soms door. Hij geeft een karikatuur van het onderwijs. Maurice put graag uit de ervaring met zijn eigen kinderen. Kinderen leren veel beter met de computer. Ik zie het bij mijn eigen kinderen stelt hij, punt uit. De school van nu is een museum en de leraren van nu zijn eigenlijk museumsuppoosten. Maurice weet er veel van, want hij bracht de eerste hobbycomputers naar Nederland en gaat jaarlijks naar Silicon Valley en hij heeft er een boek over geschreven.

Maurice was ook op de IPON 2012. Zijn optreden was bedoeld als een debat over de Steve Jobsschool maar het werd een vraag- en antwoorduurtje. Slechts twee mild-kritische vragen werden er gesteld. Een was afkomstig van trendwatcher en mediagoeroe Vincent Everts. Vincent en Maurice kennen elkaar goed, dus ouwe-jongens-krentenbrood zou je zeggen. Vincents vrouw is psychologe en als Vincent voorstelt hun 2-jarige dochter op de Steve Jobsschool te doen, schiet zijn vrouw op tilt. Wat Maurice daarvan vond? Dat vond Maurice helemaal niet gek. Maurice riposteert ironisch dat hij het heel begrijpelijk vindt. Wanneer je ziet hoe je partner met ICT omgaat dan krijg je er op een gegeven moment wel een afkeer van. (opmerking: Everts kind zit inmiddels in 2014 ook op  De Ontplooiing, het Ipad- vlaggenschip, en Vincent is regelmatig in de les te vinden).

Thijs Rood bij de opening van De Ontplooiing

Thijs Rood bij de opening van De Ontplooiing

Ik merkte daarna op dat Maurice kennelijk lang niet meer in Silicon Valley is geweest, want dan had hij geweten dat de kinderen van topmanagers van ICT-bedrijven zoals  eBay, Google, Apple, Yahoo en Hewlett-Packard naar scholen zonder computers gaan. Zie mijn Vivescolumn van  februari 2012. Heeft hij daar een verklaring voor? Daar kon hij heel kort over zijn. Maurice kwam net terug uit de VS. Ja, natuurlijk heb je dat soort ouders, net zo goed als je ouders hebt die veganist zijn en hun kinderen naar veganistenscholen sturen. Dat moeten ze dan vooral maar doen. Discussie gesloten. Misschien is het voor de Steve Jobsscholen beter als Maurice nu een tijdje zijn mond houdt.
Dat schreef ik vier jaar geleden. Maurice heeft zijn mond natuurlijk niet gehouden.
Overigens heb ik naar aanleiding van de opening van de eerste Steve Jobsschool in Sneek een, naar ik en ook Maurice meent, genuanceerd stuk geschreven over de iPadscholen. Dit zal ik later op Komenskypost publiceren.

 

Geef een reactie

8 + 2 =