Hanneke de Frel

Na een enerverend schooljaar is de zomervakantie een welkome afwisseling van het dagelijkse werkende leven. Het begint al ‘s morgens. Geen wekker die me wakker maakt. Niet haasten. Geeuwen en nog een keer omdraaien. Rustig de benen uit het bed laten bungelen en dan lekker loom opstaan; wanneer ik dat wil. 

Niet alleen Corona heeft het jaar enerverend gemaakt, ook de start op een nieuwe school, binnen een nieuwe stichting, is een speurtocht op zich. Er vanuit gaande dat je wel wat varkentjes gewassen hebt, komen er toch nog beren op je pad. Onverwachte beesten, met onverwachte eigenschappen. 

Inmiddels is het eerste jaar voorbij en kunnen we zeggen dat we erin zijn geslaagd om samen dit schooljaar rond te krijgen. Tijd om rustig van de zomervakantie te kunnen genieten. Even loslaten. 

Wat doe ik in zo’n geval?

Sommigen zouden het niet geloven, maar ik ben een liefhebber van kamperen. Jaren in een tent geslapen, ook met vier (kleine) kinderen. Nu sinds drie jaar in een minivouwwagen met een bed van 1.30 x 1.90 voor twee. Twee aan elkaar geritste slaapzakken. Twee kussens. Lekker knus. 

Het voordeel van kamperen is dat je niet veel nodig hebt. Een kist met keukenspullen, een brander, twee stoelen en een klein tafeltje, wat tevens een voetenbankje is. Daarbij wat leesvoer, wat wollige creativiteit, een puzzelboekje, een tijdschrift en de Geocache-app op mijn telefoon om de nodige caches te zoeken in de omgeving. O ja, en een fiets. Vooral geocachen is heerlijk om te doen. Om toch even wat boodschappen te doen zoek ik een leuke route en kijk ik of er nog wat geocaches in de buurt bij leuke, grappige of historische plekjes liggen. Zo kwam ik gisteren bij de Grebbelinie en bezocht ik vandaag een plaatselijke molen. Ook de manier van verstoppen of de wijze van het geven van een hint kan verrassend zijn. De kik van het vinden en het kunnen loggen is natuurlijk altijd een klein feestje. We hebben zelfs samen de afspraak dat bij een rond getal we iets lekkers voor bij de koffie hebben verdiend of gewoon een ijsje mogen scoren. Een ijs met smaakjes of een softijsje doet niet ter zake, beide zijn op z’n tijd gewoon heerlijk genieten, liefst even met de ogen dicht.

Geocachen is eigen een soort wereldwijd spoorzoekertje in allerlei vormen: Puzzels, multi’s of simpele oppikkertjes. 

Met een voldaan gevoel terug bij de camping is het tijd voor een bakkie, een boek en de benen op het voetenbankje. Het ultieme geluk. 

Het lekkerste is gewoon veel buiten zijn. En wordt het ‘s avonds te koud, duik je lekker in je slaapzak en lees of luister je nog een boek. 

Die zes weken zomervakantie is in de eerste week een cooling down. Het is echt zaak om te onthaasten, los te laten, geen schoolse zaken meer te doen, behalve een paar afrondingsdingetjes. Zo is de website weer aangepast. Vervolgens is de vakantie daar en is er een tijd van opladen: de middelste vier weken. Niks doen en vooral niet op je horloge kijken zijn echt van die vakantiedingen, zeker nu de winkels gewoon lang open zijn. 

In de laatste week begint de warming up. Ik wil graag weten hoe het met iedereen is. Opstarten van een ouderbrief, memo, startvergadering, MT en een overleg met adjunct en intern begeleider. Zo kun je de eerste schoolweek weer goed beslagen ten ijs komen. Startklaar en iedereen toch even een beetje nerveus.

Het zal met Corona nog niet afgelopen zijn, dus veel maatregelen zullen gehandhaafd moeten blijven. De afstand tussen volwassenen, de hygiëne, maar ik mag hopen dat mondkapjes niet de school inkomen. De mimiek van het gezicht is essentieel in het contact met kinderen. 

Maar eerst nog even blijven relaxen in deze middelste vier weken. Dan kan de batterij weer goed worden opgeladen en kunnen we er weer volop tegenaan. 

Nog een fijne vakantie!

Hanneke de Frel, 

Schoolleider Octantschool Vlinderboom

Pijnacker