Algemeen, KomenskyPost info, Onderwijsinfluencers

Marita Eskes Influencer van het jaar 2020

Marita Eskes, Influencer 2021

De redactie van KomenskyPost heeft unaniem Marita Eskes gekozen tot influencer van het jaar.  Marita Eskes is gekozen voor al haar inspanningen om iets te doen aan de verslechterende leesvaardigheid van veel leerlingen. Een groeiend aantal laaggeletterden is het gevolg van tekortschietend leesonderwijs. Zij pakt het probleem, namelijk het vaak falend technisch leesonderwijs, bij de wortels aan.

Goede leesvaardigheid is essentieel om te kunnen functioneren in onze samenleving. Inmiddels verlaat bijna 1 op 5 de jongvolwassenen de school laaggeletterd. 

De insteek bij Marita Eskes lezingen, optredens en publicaties is positief van aard. Geïnspireerd door onderzoek van onder andere de hoogleraren Anna Bosman, Aryan van der Leij, lector Kees Vernooy en anderen legt zij voor leerkrachten feilloos bloot waar het al vroeg in de basisschool misgaat in het leesonderwijs. Uitgangspunt is dat iedereen, ongeacht zijn of haar cognitieve competenties kan leren lezen.

Door tekortschietend technisch leesonderwijs ontstaat er bij leerlingen in de vroegste groepen van het basisonderwijs een achterstand die later moeilijk is in te lopen. Hier wordt de kiem gelegd voor laaggeletterdheid.  Het stimuleren van het lezen van boeken heeft dan niet meer zoveel zin. 

Marita Eskes geeft in haar boek Technisch lezen in een doorlopende lijn aan hoe die leesproblemen zijn te voorkomen. Door haar eigen ervaring als lerares PO en kennis van de resultaten van recent leesonderzoek is zij in staat een succesvolle praktische didactische aanpak over te brengen.

De andere influencers uit onze top 10 zijn:

2. Marcel Schmeier. Was nauw betrokken bij het opzetten van de academische pabo in Nijmegen. Hij zette ook expliciete directe instructie op de didactische kaart. Oud-docent en nu onderwijsadviseur.

3. Jeanet Meijs. Deze leerkracht (80) geeft nog steeds (bij)les en is als bestuurlid BON nog zeer betrokken bij de ontwikkelingen in het onderwijs.

4. Ben Wilbrink. Onderwijsonderzoeker. Kritisch volger van en schrijver over het toetsentheater. Zijn grote kennis en eruditie deelt hij graag met anderen, onder andere via KomenskyPost.

5. Karin den Heijer. Docent wiskunde en chemisch ingenieur. Won met glans een debat van de arrogante Paul Schnabel in het tv-programma Buitenhof. Actief in BON.

6. Debby Dussel. Leraar PO.  Geeft les in Amsterdam Z.O. Volgt de tv-serie Klassen. Dussel: “Waar ik als leraar blij mee ben is #klassen! Een serie die motivatie en leergierigheid van leerlingen laat zien. Hoe vaak ik niet de opmerking krijg van: het is vast zwaar met die leerlingen in Amsterdam Zuidoost. Niets is minder waar. Dit zijn de meest gemotiveerde leerlingen ooit.“

7. Steven Geurts. Leraar biologie en vogelkenner. Betrokken docent en veel gelezen twitteraar.

8. Kim van Strien. Leraar in actie. Docent Frans. Bracht het tot bestuurslid van de AOb. Powerwoman

9. Sandra VerbruggenGaf 20 jaar Duits in het VO. Gedreven ambassadeur van het Bildungsonderwijs. Actief in de sociale media met een feilloos moreel kompas.

10. Mohammed Guellaï Leraar PO in Amsterdam. Schreef een veel gelezen protest op de dag van de leraar getiteld: “Dooie mus als cadeau op de dag van de leraar.”

De redactie van KomenskyPost wenst al haar lezers een gezond, succesvol en gelukkig 2021.

Bovendien danken we alle auteurs voor hun mooie bijdragen en allen die afgelopen jaar een donatie overmaakten. Zij maken het mogelijk dat KomenskyPost ook in 2021 wekelijks interessante artikelen publiceert.

  1. KiWi0501

    Leuk lijstje! Voor mij stond Gert Verbrugghen op nr1. Gefeliciteerd allemaal!!

Geef een reactie

68 − 65 =