KomenskyPost info, Vakantieverhalen, Zomerverhalen

Een vakantieritje in de vijftiger jaren. Een logistieke uitdaging!

Haye van der Werf

Het vermakelijke verhaal van Gerard Wegman deed mij weer herinneren aan onze vakanties in de vijftiger jaren.
Destijds woonden wij In Bergen aan Zee aan de Parkweg.

Als gezin met acht kinderen – later 9 – vormden wij 10 % van de toenmalige bevolking.
Vanwege de baan van mijn vader – directeur bouwmaterialenhandel – was het gezin gebonden aan de bouwvakvakantie. En gezien het aantal kinderen beperkte de vakantie elders zich gewoonlijk tot slechts een eendaagse autorit oftewel het ‘Rondje IJsselmeer”. Voor ons als kinderen overigens geen ramp, want de rest van de tijd vermaakten we ons op het strand met de talloze vrienden en vriendinnen die toen al in de ‘Tweede huizen’ van hun familie op vakantie kwamen.

Maar nu het ritje en de logistieke uitdaging.
Weliswaar reed mijn vader een prachtige hemelblauwe Opel Kapitan met witleren bekleding, maar een ritje rond het IJsselmeer met acht kinderen achterin vonden mijn ouders toch te link.
Daar werd het volgende op gevonden. Om te beginnen bracht mijn vader onze moeder met de vier dochters (Godelieve, Ruth, Piëta en Hadewych) naar het station in Alkmaar voor de trein richting Amsterdam.
Vervolgens haalde hij in Bergen aan Zee de vier jongens (Haye, Titus, Radboud en Winfried) en vertrok ijlings naar Bolsward voor een snelle koffie- en toiletstop bij de familie aldaar.

Dan naar de uitspanning ‘Galamadammen’ tussen de Mora en de Fluessen vanwege oude zeilvrienden en nog voor de lunch naar Hotel het Roode Koper in Leuvenum dat geëxploiteerd werd door zijn broer. Daar werden de vier broertjes afgezet en toog mijn vader naar de haven van Harderwijk waar onze moeder inmiddels – met de vier dochters – gearriveerd was omdat ze achter het Centraal Station in Amsterdam was overgestapt op de bootdienst Amsterdam – Harderwijk.

Na een uitgebreide lunch in het Roode Koper en wat genoeglijke uurtjes met onze nichtjes in de rododendrontuinen en de paardenstallen kwam de karavaan weer op gang.
Nu werd onze moeder met de zonen naar de boot Harderwijk – Amsterdam gebracht, werden de dochters weer opgehaald bij het Roode Koper en ging elke ouder met kroost weer huiswaarts.

Eenmaal in Bergen aan Zee gearriveerd werden de ‘meisjes’ afgezet en moest vader nog één keer naar het station Alkmaar om moeder en de ‘jongens’ op te halen.
Naar ons idee waren we dan dagen weggeweest!!

Nb. Herinner me ook het uitje naar Madurodam. Vanwege de ‘kortere afstand’ wel met alle acht in de auto.
Dat met fatale gevolgen. Toen we – na het bezoek aan Madurodam – over de boulevard van Scheveningen reden wilde jongste broertje Winfried zijn iets oudere broer Radboud attent maken op een vissersboot. Geen reactie!
Bleken we Radboud achter gelaten te hebben in Madurodam!
IJlings terug en daar bleek hij nog rustig naar dezelfde bootje te staan kijken. Zij het in klein formaat.

Geef een reactie

53 + = 61

Translate »