ICT

Pokémon: onschuldig volksvermaak of schuilt er ook gevaar in?

wf

Wat Pokémon is en hoe het gespeeld moet worden dat weten we inmiddels . Het kan aan niemands aandacht ontsnappen dat straten, parken, bossen en stranden niet enkel meer benut worden om ons te verplaatsen of aangenaam te verpozen. Als smombies, het jeugdwoord van het jaar 2015 in Duitsland en samengesteld uit smartphone en zombie, slingeren grote groepen door het landschap om pokémonfiguurtjes te zoeken. Maar is dat zo onschuldig als het lijkt?

Verspillen we niet te veel tijd aan dit spelletje?

Zoals ook veel spelletjes op Facebook heeft Pokémon geen eindstreep en als het de ontwerpers behaagt dan kunnen we met z’n allen nog jaren vooruit met dit nieuwe speeltje. Het spel zelf heeft geen speeltijdlimiet. De tijdsdruk kan door de speler(s) (het spel kan ook als groep gespeeld worden) zelf opgevoerd worden. Het hangt af van de motivatie van de speler hoeveel tijd je kwijt bent. Gameverslaving ligt op de loer.

Hoe zit het met het verkeersrisico?

Berichten over massale ongevallen door Pokémon Go doen het vooral goed in de sensatiekranten.  Veilig deelnemen aan het verkeer, en dat weet iedereen, is niet gediend met afleiding door smartphones.  De verleiding om tijdens het autorijden of fietsen op zoek te gaan naar Pokémons is zeker een risico. Kinderen moet geleerd worden om de combinatie Pokémonfiguurtjes en gevaarlijke verkeerssituaties te handelen. Verstandige volwassenen lopen met kinderen mee om hen te begeleiden bij het gebruik, zodat ze niet als een blinde koe Pokémons proberen te vangen.

Vergeet niet, dat achter dat hele Pokémon spektakel een enorme marketing machinerie schuilgaat

Is Pokémon wel gratis?

Ja en nee. Het downloaden en het gebruik zijn gratis.  Niet gratis zijn de virtuele Pokémon munten, die men via de gameshop kan kopen. Een slim verkooptrucje, waarbij men vooral de impulskoper op het oog heeft. Een zeldzaam figuurtje kan men ook kopen als er onvoldoende ballen in het spel zijn. Jeugdigen zijn wettelijk beschermd tegen het afsluiten van een contract waarmee geld gemoeid is, maar zakgeld valt daar niet onder.

Vergeet niet, dat achter dat hele Pokémon spektakel een enorme marketing machinerie schuilgaat en op slinkse wijze wordt de speler blootgesteld aan koopimpulsen.

Hoe zit het met de bescherming van persoonsgegevens?

Er wordt flink geld verdiend aan persoonsgegeven: de nieuwe valuta op de internetmarkt. Persoonsgegevens van gebruikers worden verzameld en kunnen gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Lees daarom altijd de algemene voorwaarden goed. Vooral ouders van minderjarigen moeten hier hun verantwoording nemen.

Vanaf welke leeftijd zou men het spelen van Pokémon moeten toestaan?

Kinderen onder de 12 jaar zijn nog niet in staat om de gevaren juist in te schatten. Te denken valt aan het beperken van de speeltijd of waakzaamheid in acht te nemen in het contact met vreemden en vooral de veiligheid in het verkeer, belangrijke aandachtspunten die vragen om duidelijke afspraken.

Bron:  http://www.spieleratgeber-nrw.de/Pokemon-Go-unter-der-padagogischen-Lupe.4770.de.1.html

Door Ankie Cuijpers

  1. Charlotte

    Is dit echt een spel waarbij gameverslaving op de loer ligt? Of geldt deze opmerking eigenlijk voor elke game en niet voor deze in het bijzonder?
    Pokémon Go heeft nog niet echt een omgeving gecreëerd waarin spelers samen op ontdekkingstocht gaan, of actief samenwerken. De groepen die nu samen in een park of op straat rondlopen, lopen digitaal nog steeds in hun eentje in een kale wereld. De competitie in ‘gyms’ heeft tot nu toe nog niet geleid tot een fanbase die heel actief is op het internet, zoals bij grootschalige MMO’s als ‘League of legends’ of ‘world of warcraft’ wel het geval is.
    Wat niet is, kan nog komen natuurlijk. Wanneer samenspel, het uitwisselen van Pokemons en het verdedigen van een gym voor jouw groep een grotere rol gaan krijgen, zou daar nog verandering in kunnen komen. Tot nu toe lijkt het mij een spel met eenzelfde verslavingselement als ieder andere game.

Leave a Reply

Thema door Anders Norén