Beleid, MBO

“Daar komt ze weer, dat onderwijsondernemertje…”

Daar komt ze weer, dat onderwijsondernemertje, die dure inhuur-derden, die wannabe wijsneus.

Door Karin Winters

Maar, bij deze spreek ik direct de mbo docenten toe. Waarom moppert er nu bijna niemand tegen de AOb dat ze wel de lidmaatschapscenten innen maar als het op verkiezingsretoriek aankomt het woord mbo niet uit de strot krijgen? Sterker nog, niet eens in staat zijn om data (lees salarissen) te vinden die betrekking hebben op het mbo?

Enige tijd geleden vond in aanloop naar de verkiezingen in Utrecht het AOb-debat plaats. De livestream was helaas kaduuk, maar gelukkig werd er ook gebruik gemaakt van Periscope zodat er wel iets te volgen was. Hopelijk hielden ze geen ledenraadpleging tijdens de kapotte livestream, want dat is bij het AOb nog wel een dingetje. (sorry, kon het niet laten)

Het verslag dat op de website staat,  toont aan dat het mbo niet diep in het AOb-hart zit; 2x valt het woord mbo  te lezen. In beide gevallen gaat het echter om (ook heel erg belangrijk, dat wel) bekostiging van opleidingen en niet om de rol van de docent, salaris of professionalisering.
Zo vertelt een roc-docent dat hij een leerling moest toelaten op een mbo-4 opleiding, …..
Een andere mbo-docent zet zich met hart en ziel in om een autistische leerling via een modulair programma van waarschijnlijk een jaar of acht naar een diploma te begeleiden. (fijn ook roc en mbo door elkaar heen).

Dan over de salariskloof (want daar gaat het in het later uitgedeelde salarisstappenplan om) …..dat docenten in het voortgezet onderwijs er 3,5 procent op vooruit zouden gaan en leraren in het basisonderwijs slechts 3,25 procent. Dat zou de salariskloof tussen po en vo juist verder vergroten.

Waar is het mbo hier?
Ach natuurlijk, die verdienen (en krijgen) al lang meer dan de po-, vo-leraren.
Maar ja, dat kunnen we niet zien in het salarisstappenplan van de AOb.
Daar worden enkel staatjes van po en vo (en mannen en vrouwen en zo) vergeleken met elkaar, de wereld en andere salarisontwikkelingen in den lande.

Toen ik vroeg waarom het mbo er niet tussen stond, was het blijkbaar niet mogelijk om aan die cijfers te komen. Oh? en hoe rekent AOb de contributie dan uit? En hoe gaat de AOb dan onderhandelen met de werkgevers over een cao?

… een vakbond staat toch voor de leden en niet voor de kar van de onderwijscoöperatie of de minister?

De AOb heeft vorig jaar al een “dit gaan wij planten in de Tweede kamer flyer” gepubliceerd. Ook die straalt wat mij betreft veel po en vo uit …. geeft niet …mooi toch … doen. Alleen vraag ik me af of een mbo-docent zich thuis voelt bij een club die naast het lerarenregister ook het registervoorportaal propageert (waarvan ik verwacht dat het aardig vol komt te zitten met mbo-toppers die jarenlang beroepservaring hebben, maar helaas geen tweedegraads bevoegdheid). Plant dan maar ergens anders zaadjes zou ik zeggen.

Dat de AOb ook nog eens blij werd van de plannen van de minister om het lerarentekort terug te dringen is al helemaal raar. Want een vakbond staat toch voor de leden en niet voor de kar van de onderwijscoöperatie of de minister? Waarom steunen zij een plan dat spreekt over meer zij-instroom zeker in het beroepsonderwijs (per definitie registervoorportaalslachtoffers) en nul salarisruimte?

Nogmaals maak ik hier reclame voor BVMBO, de beroepsvereniging van mbo- docenten. Dat is geen vakbond, maar als zij groot genoeg worden, is het een vereniging die als volwaardige gesprekspartner gezien moet worden.

Oh, en mbo-docenten, laat je eens horen en zien!

karin bank2Karin Winters werkte 15 jaar in het mbo (waar haar hart nog steeds ligt). Zij was daarna o.a. consultant bij KPN. Na de master leren en innoveren waarin zij de Mediawijsheid van leraren met behulp van een bordspel onderzocht, besloot ze als zelfstandig ondernemer door te gaan. Als hoofdredacteur van Vives Magazine wil ze ook offline de leraren bereiken met alle ontwikkelingen in onderwijstechnologie. Dit schooljaar ondersteunt ze twee dagen per week, de Stichting Leerkracht. Bloggen en sociale media zijn of waren onlosmakelijk met haar verbonden.
  1. Bert Boshoven

    Karin is back!

  2. Annet Smith

    Ik voelde me al een tijd niet meer vertegenwoordigd door de Aob en heb daarom vorig jaar na bijna 25 jaar mijn lidmaatschap opgezegd. Een sector die een groot deel van onze belangrijkste vakmensen voortbrengt verdient beter.

  3. Dat ondernemertje heeft ook nog wel eens gelijk!

Leave a Reply

− 4 = 3

Thema door Anders Norén