Aruba, Beleid, Eindexamen, KomenskyPost info, Talen

Waar blijft de Arubaanse onderwijsrevolutie?

Arnoud Kuijpers zet zich al geruime tijd in voor de ongelijkheid die Arubaanse leerlingen, die het Nederlands niet als moedertaal hebben, ondervinden bij de eindexamens. In KomenskyPost heeft hij daar als leraar Nederlands op Aruba diverse keren over geschreven. Inmiddels hebben zijn activiteiten recent geleid tot actie. Op vragen van Groenlinks in de 2e kamer stelde Minister Arie Slob eind mei dat Aruba en Curaçao, als zelfstandige landen binnen het Koninkrijk, desgewenst de normering (de zogenaamde N-norm) zelf kunnen aanpassen. Onderwijsminister Lampe bevestigde aan de Amigoe di Aruba dat men bezig is met het vormgeven van een eigen normering.  

 

Door Arnoud Kuijpers

Wie de afgelopen jaren de slagingspercentages van Arubaanse en Nederlandse middelbare scholen met elkaar vergelijkt, kan niet anders dan concluderen dat er iets niet goed gaat in het onderwijs op Aruba. Dat de slagingspercentages op Aruba zo veel lager liggen, is helemaal niet zo gek. Arubaanse leerlingen krijgen les in een taal -het Nederlands- die ze onvoldoende beheersen. Maar omdat het nu eenmaal makkelijker en goedkoper is om in een bestaand onderwijssysteem mee te draaien, doen we net alsof het Nederlands hun moedertaal is. Dat is onjuist, oneerlijk en onrechtvaardig. Daarom moet het huidige onderwijs op Aruba in mijn ogen zo snel mogelijk veranderen.

 

Tweede Kamer

Ook in Nederland is bij meerdere Tweede Kamerleden doorgedrongen dat het niet eerlijk is wat er in het onderwijs in het Caribisch gebied gebeurt. Op 24 mei 2019 stelden Lisa Westerveld en Nevin Özütok (GroenLinks) verschillende schriftelijke vragen aan de minister van Onderwijs, Arie Slob. De minister kwam afgelopen week met zijn antwoorden. Hij erkent het probleem in het onderwijs op de Caribische eilanden, en geeft toe dat dat door de taal komt. Maar of hij er ook echt iets aan gaat doen? Ik heb het gevoel van niet. Hij schuift alle verantwoordelijkheid (terecht of onterecht) af op de politiek van Aruba. Ik vind zijn antwoorden daarom over het algemeen wat ‘makkelijk’ en niet getuigen van veel betrokkenheid.

Eigen N-term?

Toch is er één antwoord dat er direct uitspringt en enorme gevolgen kan hebben op de slagingspercentages op Aruba. Op de vraag of het mogelijk is om een andere N-term (normering) te gebruiken op Aruba, zegt de minister het volgende: “Aruba en Curaçao stellen hun eigen N-termen vast.” Op dit moment geldt dat op Aruba de N-term van de examens uit Nederland precies dezelfde is als in Nederland. En dat is voor veel leerlingen een probleem. Voor bijvoorbeeld het vak Nederlands is de N-term vaak streng, terwijl juist dat examen hier logischerwijs niet goed wordt gemaakt. Daarentegen is het examen Spaans voor de leerlingen erg makkelijk, terwijl daar de n-term heel soepel is. Bij de totstandkoming van de N-term wordt alleen gekeken naar de gemiddelde eindexamenscores van de leerlingen in Nederland. De resultaten van de Arubaanse leerlingen worden hierin niet meegenomen. En daar gaat het (voor Aruba) mis.

Áls we op Aruba daadwerkelijk zelf de N-term mogen bepalen, dan ben ik benieuwd waarom dat de afgelopen jaren nog nooit gebeurd is. Wisten de onderwijsinstanties op het eiland hier niets van? Of ligt het toch weer ingewikkelder? Stel, we hanteren een andere N-term dan in Nederland, worden de behaalde diploma’s op Aruba dan nog wel erkend in Nederland? Mocht dit niet het geval zijn, dan geeft minister Slob een loos antwoord. Maar stel dat hij aangeeft dat de diploma’s wél erkend zullen worden, dan heeft de minister van Onderwijs op Aruba volgend schooljaar een hele belangrijke taak, namelijk: het zelf vaststellen van de N-term!

Aan de slag!

De trein van een fundamentele onderwijsverandering op Aruba is gaan rijden. Het gaat nog niet hard, maar de trein rijdt. Het is nu aan de politici en de onderwijsinstanties op dit mooie eiland om die trein naar het eindstation te leiden. Daar is lef en moed voor nodig, want je kunt er niet binnen 4 of 8 jaar politiek mee scoren. Maar alle politieke partijen op Aruba zouden moeten beseffen dat Aruba er op lange termijn de vruchten van gaat plukken. Investeren in het onderwijs is de belangrijkste investering die je als land kunt maken. Houd dat doel voor ogen! En voor het geval je dat kwijtraakt, breng een bezoek aan een willekeurige klas en kijk ín die ogen. De ogen van de leerlingen die je smekend aankijken en vragen: geef ons een eerlijkere kans!

arnoud-kuijpers

Arnoud Kuijpers

werd in 2015 uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Hij publiceerde op KomenskyPost al eerder veel gelezen artikelen over onderwijs, integratie en het leven op Aruba, waar hij samen met zijn vriendin sinds vorig jaar woont en werkt.

 

 

 1. Marjorie Vermeer-Luidens

  Masha danki, zou ik in het papiamento willen zeggen.
  Aruba, Nederlands eiland waar
  elk Arubaans kind heel trots rond loopt met zijn rode EU paspoort, doet te kort aan de kinderrechten.
  Meerdere keren naar voren gebracht bij alle instanties en ook de Arubaanse en Nederlandse regering.
  Nederland heeft zich na 10-10 -10,
  Ontfermd over 3 van de 6 Nederlandse Caribische eilanden.
  BONAIRE, SABA en SINT EUSTATIUS die officieel bij Nederland horen.
  Nederland heeft het onderwijs aangepakt en Bonaire heeft dit jaar 0 kinderen die niet geslaagd zijn.

  Wij geloven, dat Het Onderwijs
  Op de 3 resterende Nederlandse Caraïbische eilanden een KONINGKRIJKSE AANGELEGENHEID ZOU MOETEN WORDEN.
  Nederland gooit het altijd op onze Aparte Status. Maar elk mislukt kind of gezin zal toch op het bord van Nederland komen te liggen.
  Nederland zal toch de rekening moeten oppakken.
  Terwijl als Nederland niet alleen andere landen maar ook Aruba, Curaçao en St. Maarten zou helpen
  het ook de vruchten er van zal plukken. Jammer.

 2. Claudia van der Looy

  Fijn om te horen dat jouw lobby om te kijken naar het Nederlands onderwijssysteem op het mooie Aruba in ieder geval tot enig effect heeft geleid! Of dit verregaande positieve gevolgen heeft moet natuurlijk afgewacht worden… Maar dat er aandacht voor is en er hopelijk verder naar wordt gekeken is in elk geval al iets.
  Ga zo door Arnoud en blijf vooral genieten daar van al het moois en alle geweldige kinderen!

  • Arnoud

   Hoi Claudia, dank je wel voor je positieve bericht! Ga ik zeker doen.

Geef een reactie

14 − 11 =