Docenten, ICT, KomenskyPost info, Kwaliteit, Onderzoek, VO

Verbied het mobieltje in de klas

Arnoud Kuijpers

Frankrijk is naar mijn weten het eerste land in Europa dat de telefoon in het klaslokaal helemaal verbiedt. Het is een drastische maatregel, maar een die heel hard nodig is. Ook in Nederland zouden we dat moeten doen, al is het alleen maar om het onderwijsniveau op peil te houden. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het onderwijsniveau in Nederland in de afgelopen twintig jaar alleen maar daalt. Het zal me niets verbazen als blijkt dat de telefoon daar een grote oorzaak van is. In mijn ogen heeft een school slechts twee keuzes: verbied de telefoon in de school of maak schoolbreed consequent gebruik van een telefoontas of -bak.

Natuurlijk kan de mobiele telefoon in de klas ook gebruikt worden voor educatieve doeleinden. Ik ben jarenlang een verkondiger geweest van het gebruik van educatieve apps en tools. Maar ik kom daar nu langzaam van terug. De enige manier waarop het gebruik van educatieve apps in de klas werkt, is als er een telefoontas of -bak in de klas aanwezig is, zodat de telefoons direct na het gebruik weer worden weggelegd. Maar zelfs dan… blijkt uit onderzoek dat het gebruik van Kahoot  of Socrative  in de les de leerprestaties verbetert? Ik kan dat nergens terugvinden. En áls al blijkt dat het effect heeft, dan komt dat denk ik vooral doordat de docent aan de hand van de verkregen data feedback geeft aan de leerling. Voor het geven van feedback heb je echter niet per se educatieve apps nodig. Er zijn namelijk genoeg andere manieren.

Ik zie alleen maar voordelen als het gebruik van mobiele telefoons op scholen wordt verboden, voor zowel de docent als voor de leerling. Docenten kunnen bij aanvang van de les direct beginnen, zonder dat er vijf minuten overheen gaan om ervoor te zorgen dat alle telefoons weg zijn. Deze verspilde energie kan worden gestoken in de lessen zelf. Voor leerlingen betekent het verbieden van de telefoon rust en geen afleiding. Geloof me, uiteindelijk zullen leerlingen het alleen maar fijn vinden. Dat blijkt elke keer weer als ik de telefoontas in de klas gebruik. Na een paar weken heerst er meer rust, zijn leerlingen meer gefocust op de les en geven ze zelfs terug dat ze het fijn vinden.

Dus beste scholen, zorg voer een streng en consequent beleid wat betreft de mobiele telefoon. Verbied ze of zorg dat er in iedere klas een telefoontas- of bak aanwezig is. Dat is volgens mij de enige juiste manier om leerlingen met de smartphone.

Voor een samenvatting rond de UK-discussie over ‘The ban on mobiles’  https://observations.harddfan.net/social-media-a-mirandalink-discussion/

vrfkuijpers059Arnoud Kuijpers werd in 2015 uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Hij publiceerde op KomenskyPost al eerder veel gelezen artikelen over onderwijs, integratie en het leven op Aruba, waar hij samen met zijn vriendin woonde en lesgaf. Inmiddels geeft hij weer les in Nederland en zal hij ook in de toekomst bijdragen leveren aan KomenskyPost.

Geef een reactie

24 + = 33

Translate »