Beleid, KomenskyPost info, MBO, VMBO

Holisme

2010 Jöran Maaswinkel (@JeeeM) Creative Commons BY-NC-SA 3.0

Walter Kamphuis

Het geloof dat alles met elkaar te maken heeft. Ik noem het met opzet een geloof, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is. Mensen die geloven, of het nu in een god-achtige is of in een ideologie, doen dat, omdat zij er beter van denken te worden. Dat is hun goed recht. Iedereen moet doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Behalve als het de vrijheid van een ander aantast.

En hier gaat het mis in het onderwijs. Ikzelf word blij van feiten. Meetbaar, controleerbaar, toepasbaar. Op het moment dat een ander over oncontroleerbare meningen begint word ik in mijn vrijheid aangetast.

Dat is een overblijfsel van toen ik als kind gedwongen werd als Jehovah’s Getuige uren in de zaal te zitten en langs de deuren te gaan om de Waarheid te verkondigen. Toen ik 14 werd heb ik besloten nooit meer mee te gaan in de waan van gelovigen en me alleen nog bezig te houden met feiten. Ik ben nu 41 en dat lukt mij tot nu toe aardig.

Totdat onze overheid verzon een nieuw curriculum te gaan maken. Vrij lang heeft het geduurd voordat ik door had waar mijn aversie tegen de werkwijze vandaan kwam.

Maar ik ben er uit. Het nieuwe curriculum is gestoeld op holisme. De meeste onderwijsvernieuwers, onderwijsadviseurs, bestuurders, influencers en auteurs die zijn goedgekeurd door het ministerie, hangen het holisme aan. De religie sijpelt langzaam door op alle niveaus in het onderwijs.

Ik heb mijzelf afgelopen week door het boek geworsteld van Claire Boonstra. Claire is van het type dat er voor kiest mij op Twitter te blokkeren omdat ik een kritische vraag stel. Dat houdt je bubbel lekker overzichtelijk. Ik neem het Claire niet kwalijk dat zij een boek schrijft over onderwijs. Ik neem het Claire ook niet kwalijk dat zij in dit boek holisme als basis wil invoeren in het onderwijs. Zij zal daar zelf heel blij van worden. Dat is haar goed recht.

onderwijsvragenboekIk neem het de medewerker van het ministerie wel kwalijk dat zij de holistische posters van Claire in elke ruimte van het ministerie ophangt. Ik neem het de Onderwijsraad kwalijk dat zij Claires boek als gift aan anderen uitdeelt. Ik neem het de beide ministers van Onderwijs kwalijk dat zij geen regie hierin nemen.

Mijn vrijheid wordt aangetast, zodra dit holisme in ons onderwijs als “normaal” wordt gezien. En dat is dichterbij dan iedereen denkt.

Ik wil niet elke morgen in mijn klas met mindfullness beginnen. Ik wil geen succesverhalen van ouders op mijn muur. Ik wil gewoon mijn leerlingen leren hoe ze een kassa moeten bedienen.

Alles wat niet feitelijk is, doen ze maar thuis.

 

walter-kamphuisWalter Kamphuis

is docent in het vmbo

 

 

 

 1. Zou het onderwijs en de wereld er beter uit zien als iedereen jouw opvatting zou delen? Word jij gelukkig van jouw geloof?
  Hoe weet je dat de meeste ‘influencers’ zo denken als jij denkt dat ze denken? Ik denk nl. dat ze denken in jouw lijn. Misschien gematigd, maar wel resultaatgericht en evidence influencers.

  Het gesprek tussen verschillende richtingen zal ons verder brengen. De uitdaging is om dat aan te gaan en elkaar te horen en te (laten) beïnvloeden. En ja dat geldt aan beide kanten.

 2. Toto

  Helemaal eens!

 3. Jan Jacobs

  Beste Walter,

  Ik weet zeker dat ik jou verhaal geloof!

 4. Evelien

  Ik ben het helemaal met je eens!

Leave a Reply

91 − 85 =

Thema door Anders Norén