Beleid, Docenten, KomenskyPost info, Leerlingenzorg

Dream School seizoen 2 begint

Door Jan Lepeltak

Maandagavond 26 februari begon het tweede seizoen van het succesvolle TV-programma Dreamschool. Ook dit seizoen zal Casper Hulshof elke aflevering naderhand bespreken op KomenskyPost.

Dit seizoen kenmerkt zich weer door de deelname van een grote waaier van meer of minder bekende Nederlanders. Voor de ‘leerlingen’ zullen een aantal van deze gastdocenten weinig bekend zijn. Het is daarom ook bijzonder interessant of en hoe deze zich staande zullen houden. Of er een klik is en men werkelijk iets weet over te brengen. Iedereen zal zich nog de desastreus verlopende les met Maarten van Rossum herinneren, maar ook de geweldige les met forensisch patholoog Frank van de Goot.
Het dramatische begin van vorig seizoen, met het plotseling overlijden van een van de leerlingen (tijdens een epileptische aanval), zal zich hopelijk dit seizoen niet voordoen.
Het is onroerend, confronterend en soms bijzonder irriterend om de leerlingen te leren kennen, maar nooit is het saai. Hetzelfde geldt voor de docenten. Chapeau voor allen (er doen bijna 20 ‘gastdocenten/coaches’ mee), die bereid waren zich kwetsbaar op te stellen. Maar hoe zal het hen vergaan? Er zullen ongetwijfeld verrassingen bij zijn. Personen die ontdekken hoe moeilijk het leraarsvak is en gastdocenten die over onvermoede pedagogisch-didactische kwaliteiten blijken te beschikken. Maar ook docenten die wellicht een stuk herkenbaarheid meebrengen. Kim Feenstra – een succesvol model en fotografe lees ik op Wikipedia – heeft bijvoorbeeld al een bewogen leven achter de rug. Zij verloor haar vriend bij een steekpartij, was als escort werkzaam in de prostitutie en heeft enkele kleine veroordelingen achter de rug, onder andere voor pinpasdiefstal.
Hoe gaat Eva Jinek het als bitchy BN’er doen? Of Diederik Jekel, de wat verlegen fysicus uit Twente? Lukt het de gemoedelijke Brabantse meester-bakker uit Heel Holland bakt, Robert van Beckhoven, om met zijn klasje worstenbroodjes te bakken? Hoe zal het de (gepensioneerde?) neuropsycholoog Erik Scherder vergaan, beroemd als hij is om zijn populaire colleges aan de VU? Scherder, ooit begonnen als fysiotherapeut, is een veelgevraagd spreker op congressen. We herinneren hem nog staand op de tafel, ritmisch klappend bij DWDD. Het zou me erg verbazen als Scheerder het niet redt bij zijn leerlingen in Dream School. Maar succes is nooit verzekerd.

Anders ligt het bij filosoof Bas Haring. Ik herinner me een lezing van hem in Paradiso waarbij het hem niet lukte de zaal stil te krijgen, maar hij besloot toch maar gewoon door te gaan, terwijl er nauwelijks werd geluisterd. Zo zijn er nog meer vraagtekens. Bijvoorbeeld journaliste en tv-presentator Diane Matroos of zwemmer Maarten van der Weijden.

Op een korte voorbeschouwing die te zien was bij WNL op zondag bleek ook dat er genoeg problematische jongeren aan dit seizoen meedoen. Defensieminister Ank Bijleveld demonstreerde in het tv-programma van WNL haar bewondering voor Lucia Rijker, die zelf ooit een problematische puber was, maar die zich eruit heeft gevochten als wereldkampioen kickboksen. Je mag niet opgeven volgens Lucia. Deze jongeren hebben vaak al zoveel teleurstellingen en agressie achter de rug dat je in gesprek met ze moet blijven en moet proberen boven water te krijgen wat er achter zit.

Eric van ’t Zelfde zal in zijn rol van rector veel uit de kast moeten halen. Misschien verzucht hij weer op het eind dat hij het liefst in een bad gevuld met whisky zou liggen. We voelen met hem mee.

Dream School 2e seizoen, wekelijks vanaf maandag 26/2 om 20.30 u NPO3

  1. Peter te Riele

    Ik ga alsnog voor het 2e seizoen. Het wordt moeilijk om het 1e seizoen te overtreffen. Verplichte kost lijkt me als je in het VO werkt. En wat een mooie verdieping als er platforms zijn waar verschillende uitzendingen besproken en geanalyseerd worden. Wordt vervolgd en gevolgd! ;0)

  2. admin

    Willem, kan ik me in jouw positie als semi-pensionado goed voorstellen. Enjoy.

  3. Sinds dit bericht bezoek ik komenskypost twee keer per dag!

Leave a Reply

+ 78 = 87

Thema door Anders Norén