Algemeen, KomenskyPost info

De meest gelezen blogs in drie jaar KomenskyPost

KomenskyPost is nu drie jaar actief. Om dit feit te ‘vieren’ plaatsen we vandaag de tien best gelezen blogs de afgelopen drie jaar door ons gepubliceerd. Bepalend bij onze keuze is het aantal malen dat een bijdrage is gelezen. Het allergrootste grootste deel van onze blogs is speciaal voor KomenskyPost geschreven. In onze top-tien tref je alleen stukken die oorspronkelijk voor KomenskyPost geschreven zijn.

1

Waarom de 460 miljoen niets oplost. 2/11/2019 Auteur: Hans Duijvestijn.  Met dit artikel, dat op ons verzoek werd geschreven in de ochtend na het ‘convenant’ van onder andere de AOb en minister Slob, was er iets raars aan de hand. Per minuut bezochten honderden lezers onze site. We dachten dat er sprake was van een D-Dos aanval. Een telefoontje naar ons hostingsbedrijf leidde tot een kort onderzoek. We werden gefeliciteerd, er was niks bijzonders aan de hand. Uiteindelijk lazen dat weekend ruim 27.000 personen de tekst van econometrist en onderwijsbekostigingsexpert Hans Duijvestijn.

2

Lesgeven op Aruba. 7/3/2018 De verslagen van Arnoud Kuijpers, leraar Nederlands op Aruba, werden veel gelezen. Ik ken nauwelijks een docent met zoveel betrokkenheid bij zijn leerlingen als Arnoud (docent Nederlands van het jaar 2015). Arnoud maakt zich boos over de onredelijkheid dat leerlingen die het Nederlands niet als moedertaal hebben er wel in alle vakken eindexamen moeten doen. Dat maakte weer Antilliaanse onderwijs bobo’s kwaad. Wat denkt die jonge knul uit Nederland wel. De druk werd zo groot dat hij zijn column in het Arubaanse dagblad De Amigo moest opgeven. 9500 maal gelezen.

3

Zwarte Piet is op Aruba geen probleem16/11/201 Arnoud KuijpersZijn leerlingen zijn het gewend dat de klas een mix is van Arubanen met Colombianen, Venezolanen, Curaçaoënaars, Chinezen, Jamaicanen, Bonairianen, Dominicanen, Haïtianen, etc. “Mijn klas is een weerspiegeling van de Arubaanse maatschappij. Op dit kleine eiland leven ongeveer honderd verschillende nationaliteiten naast en met elkaar. Het maakt hier niet uit waar je vandaan komt, als je elkaar maar met respect behandelt.” Een Arubaanse collega betwijfelde echter of dit respect wel oprecht is. Hij noemde het schijnvriendelijkheid, omdat er volgens hem vaak achter de rug om gediscrimineerd wordt.” Dit leek achteraf iets te optimistisch gelet op de reacties. 9100 x gelezen.

4

Rood sein voor onderwijsvernieuwing. 20/1/2020 Het kritische commentaar dat Marcel Schmeier, bevoegd leraar basisonderwijs en onderwijsadviseur, schreef voor de hoorzitting naar aanleiding van de voorstellen rond Curriculum.nu. 7700 x gelezen.

5

Waarom het aantal ‘dyslectici’ schrikbarend toeneemt.  1/2/2017. Dit verslag van de lezing van prof.dr. Anna Bosman op ReseachEd 2017 haalde via onder andere het Algemeen Dagblad de landelijke pers. Anna Bosman was verbaasd. Ze vertelde dat ze dit al jaren laat zien, maar nu werd er iets getriggerd. Enkele dagen na publicatie was ze te gast in de talkshow van Humberto Tan. Auteur: Jan Lepeltak. 7500 x gelezen.

6

Meerderheid basisscholen heeft de leesvaardigheid niet op orde. Dr. Kees Vernooy 30/4/2019. Naar aanleiding van een inspectierapport dat werd besproken op de conferentie van de Staat van het Onderwijs bleek dat het percentage laaggeletterden inmiddels ruim 15% bedroeg.  Leesexpert Vernooy schreef er een stuk over en Aleid Truijens las het in KomesnkyPost en sprak er in De Volkskrant schande van. Helaas is de situatie alleen maar verergerd. Zo’n 20% van de 15-jarigen is functioneel analfabeet. 6500 x gelezen.

7

Mijn onderwijsdroomjaar. Stoppen met de ratraceDoor Tamara Stojakovic, leraar Nederlands van het jaar 2017. Zij geeft les in België. We citeren.
Wij, leerkrachten, hebben het druk. Het leerplan is een veeleisend monster. Alles moet behandeld zijn, want als we alles ‘aangeraakt’ en afgevinkt hebben zijn we goed bezig. We hollen onszelf voorbij. Alles moet snel en efficiënt. Zelfs feestdagen zijn soms vervelend (oh, nee, wat, met doelstelling 6?!). Overvolle leerplannen leiden volgens Geoff Petty tot een perverse paradox: hoe meer we onze leerplannen overladen, hoe minder onze leerlingen leren.” 4200 x gelezen.

8

Joseph Kessels en zijn idee voor onderwijs. 6/10/2017. Verslag van Gerard Wegman van een presentatie in De Balie in Amsterdam. Kessels: “Het Nederlands onderwijs functioneert op hoog niveau. Dat is prachtig; daar mogen we trots op zijn, maar dat gaat op den duur ook zijn tol eisen. De druk om te presteren zet de bevlogenheid van de leraar in de klem.” 3500 x gelezen.

9

Het zachte progressivisme van Claire Boonstra7/4/2017 Ben Wilbrink is een gewaardeerd medewerker en benoemt zijn bezwaren tegen de lichte en weinig gefundeerde opvattingen van onder andere Claire Boonstra. :
Boonstra is ingenieur civiele techniek en heeft daarmee ongetwijfeld een goed idee van wat het is om op een afgebakend terrein wetenschappelijke expertise te hebben. Toch probeert zij de indruk te wekken dat het onderwijsveld een nog niet eerder bewerkte akker is waar iedere bevlogen buitenstaander van harte welkom is om de eerste hand aan de ploeg te slaan. Nou ja, of zij die indruk probeert te wekken, dat kan ik niet weten, misschien is zij er echt compleet onschuldig aan begonnen. Doet het ertoe? Ja, dat zal ik uitleggen.” 3100 x gelezen en meer dan 40 reacties. 

10

Hoe jonge kinderen nu te helpen bij het lezenBelangrijk artikel van emeritus prof.dr. Aryan van der Ley over hoe kinderen nu tijdens de Coronacrisis kunnen worden geholpen in de belangrijke fase van het aanvankelijk leren lezen. Een lerares schreef “Niet lullen maar poetsen! Bedankt hier hebben we echt iets aan.” 3000 x gelezen.

Vindt u ook dat bij een verjaardag een cadeautje passend is? Wilt u ons helpen? Word dan voor een klein bedrag vriend. Zie de donatieknop rechts van het artikel of hieronder.

Geef een reactie

39 − 36 =

Translate »